Menu

Naar de lijst

​Maak je mondmasker

Gepubliceerd op
mondmaskers

Zoals je deze week al in de media kon vernemen, zullen mondmaskers steeds meer algemeen gebruikt worden om onszelf én anderen te beschermen. Bovendien zullen ze ook verplicht worden tijdens het reizen met het openbaar vervoer en op momenten waar de social distancing niet kan gegarandeerd worden. 

De gemeente Hemiksem heeft intussen mondmaskers besteld om uit te delen aan de inwoners en ook de federale overheid gaf reeds aan om mondmaskers te verdelen. 

Er zijn verschillende soorten mondmaskers in omloop maar niet alle mondmaskers zijn geschikt om ons te beschermen. Bovendien zijn chirurgische wegwerpmaskers maar één keer te gebruiken. 
Herbruikbare mondmaskers kan je ook zelf maken aan de hand van de instructies op de website www.maakjemondmasker.be. Naast de uitgebreide beschrijving en patroon kan je er ook een filmpje bekijken dat uitlegt hoe je zelf aan de slag kan gaan. 

Ook met dit zelfgemaakt mondmasker is het belangrijk om altijd de algemene regels te volgen. Dit is géén mondmasker van medische kwaliteit maar door het te wassen op 60°C kan het meermaals gebruikt worden om jezelf én anderen te beschermen. Enkel strijken en stomen is niet voldoende.

Dit patroon en de werkwijze in de bijhorende handleiding zijn afgestemd met FOD Volksgezondheid en goedgekeurd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.
Andere patronen die circuleren zijn niet getest, dus zijn ze mogelijk niet of minder veilig.

Neem voldoende hygiënische maatregelen tijdens het maken:

  • was je handen 60 seconden met zeep
  • maak je naaimachine steriel met ontsmettingsmiddel
  • was je handen opnieuw alvorens verder te werken
  • draag tijdens het maken zelf een mondmasker

Ga alvast aan de slag met het patroon op de website www.maakjemondmasker.be

Downloads


;