Menu

Naar de lijst

​Zeldzame rugstreeppad huist in Hemiksem!

Gepubliceerd op
Foto rugstreeppad door Reinhardt Strubbe

Onlangs ontdekten enkele natuurkenners een populatie rugstreeppadden in Hemiksem. Deze Europees beschermde padden hebben een specifiek leefgebied nodig en vonden dat in Hemiksem vlakbij de Umicore-fabriek.

De rugstreeppad houdt van droge, warme en losgrondige bodems en graaft zich ‘s winters in. Daarom treffen we de pad doorgaans aan in heide- of duingebieden. Tegenwoordig vinden we ze ook in terreinen die sterk door menselijke activiteiten zijn beïnvloed, zoals verlaten kleiputten, zandgroeven, bouwterreinen en met zand opgespoten industrie- en havengebieden. Hier vindt de rugstreeppad de ideale combinatie van kale bodems, visvrije wateren en plekken met ijlere vegetatie.

Het doel is nu om ervoor te zorgen dat deze diersoort zich helemaal thuis voelt in Hemiksem. Umicore zal daarom aan de rand van haar afvalberging aan de Herbekestraat een nieuwe, permanente poel inrichten, waar de rugstreeppad een ideale voortplantingsplek vindt. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal ook in het aangrenzende natuurgebied Ter Locht enkele poelen graven.

De wat-pad?

De niet-alledaagse rugstreeppad heeft haar naam niet gestolen: over de rug loopt een smalle witte streep, wat verwarring met andere soorten onmogelijk maakt. Je zal ze echter sneller horen dan zien, want ze schuilt graag onder de grond, tussen stenen of zelfs in oude konijnenpijpen. Hun typische roep lijkt alsof je met je vinger over de tanden van een kam glijdt.

Symbolisch
De komst van de rugstreeppad toont dat de natuur zich vaak snel kan herstellen, zeker wanneer we ons er allemaal voor inzetten. Laat de rugstreeppad dan ook het symbool zijn voor ons streven naar een harmonie tussen wonen, industrie en groen in Hemiksem!

Kom je graag meer te weten over de rugstreeppad? Lees er hier dan meer over.  

Foto © Reinhardt Strubbe


;