Menu

Naar de lijst

Wetgeving op plaatsing en gebruik van bewakingscamera's

Gepubliceerd op
bewakingscamera

Op 21 maart 2018 werd de wet van 21/3/2007 op de plaatsing en het gebruik van een bewakingscamera's grondig gewijzigd. Als bezitter van één of meerdere bewakingscamera's bent u verplicht om hiervan aangifte te doen, een register bij te houden van de beeldverwerkingsactiviteiten en een pictogram aan te brengen aan de ingang van de bewaakte plaats. 

De camerawet is van toepassing op bewakingscamera's die worden geïnstalleerd en gebruikt worden voor het toezicht en de bewaking van plaatsen om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen. 

De toepassing van deze wetgeving is geldig voor een particulier die een camera plaatst om de ingang van zijn huis of de tuin rond zijn huis te bewaken. Ook een zaakvoerder van een winkel die een bewakingscamera plaatst om de etalage of de winkelrekken te bewaken moet zich houden aan deze wetgeving net als ondernemingen die hun gebouwen willen beschermen tegen diefstal, beschadiging of inbraak.
Er is een uitzondering waarop de wetgeving niet van toepassing is, nl. voor elke natuurlijke persoon die aan de binnenkant van zijn privéwoning een camera plaatst voor persoonlijke en huiselijke doeleinden. 

Meer informatie over de wetgeving en de aangifte van een bewakingscamera kan je bekomen op www.besafe.be . De infobrochure kan je ook verkrijgen in het gemeentehuis. 


;