Menu

Naar de lijst

​Werken 'den halt' in kader Sint-Bernardus fietsroute van start

Gepubliceerd op
Bernardusroute

Nog voor het bouwverlof wordt het fietspad ter hoogte van de spoorwegovergang Hoboken-Hemiksem 'ontdubbeld'. Hierdoor loopt het fietspad vanuit Hemiksem aan beide kanten door richting Hoboken tot het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg met de Verenigde Natieslaan.

Dat moet de veiligheid voor fietsers er aanzienlijk verhogen. De werken kaderen in een groter project, de Sint-Bernardusroute, waarbij er fietsroute van 9,5 km lang wordt aangelegd tussen Wilrijk en Hemiksem.

Momenteel steken fietsers die vanuit Hoboken, Hemiksem binnen rijden vlak na de spooroverweg de rijbaan over. Niet ideaal. Het fietstraject langs spoorlijn 52 is het moeilijkste stuk van de Sint-Bernardusroute dat moet worden aangelegd. De bouwvergunning is afgeleverd en maar een aantal onteigeningsprocedures van tuintjes die aan de spoorlijn grenzen, slepen al een tijdje aan.

Daarom vroeg de gemeente Hemiksem aan stad Antwerpen -dat de werken coördineert- om deze fase al sneller te laten uitvoeren. Daarop kwam een positief antwoord en doordat er ook snel een aannemer gevonden werd, worden de werken op grondgebied Hoboken nog voor het bouwverlof uitgevoerd. Na het bouwverlof wordt dan gewerkt aan de andere zijde aan de oversteekplaats in Hemiksem, tegelijk met de asfalteringswerken in de Van Praetstraat in Hoboken. 

Sint-Bernardusroute
De werkzaamheden behoren dus tot een vroege fase in de werken in het kader van het brede project waarbij er een veilige fietsroute van 9,5 km wordt aangelegd tussen Wilrijk en Hemiksem. Deze Sint-Bernardusroute komt er door samenwerking tussen BAM, de stad Antwerpen, het district Hoboken en de gemeente Hemiksem en dankzij steun van de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest. De Sint-Bernardusroute kadert op haar beurt in het ‘Masterplan 2020’ waarbij ingezet wordt op duurzame mobiliteit door de aanleg van bijna 100 km aan fietspaden.

Traject
De Sint-Bernardusroute loopt van Wilrijk, over Hoboken tot Hemiksem. Vanaf het Nachtegalenpark vertrekt de route via de Eglantierlaan naar de VIIde-Olympiade laan, De Bruynlaan, Antwerpsesteenweg en Louisalei om dan langs spoorlijn 52 richting Hemiksem af te buigen. Eens voorbij de Sint-Bernardsesteenweg buigt de route via de Moerelei opnieuw af naar het centrum van Hemiksem.

Meer info op de website van BAM


;