Menu

Naar de lijst

Wat te doen bij warm weer?

Gepubliceerd op
thermometer-3581190_1920

Er wordt een periode met erg warme dagen verwacht. Bereid je goed voor en zorg voor jezelf en anderen!

Ouderen zijn een erg kwetsbare groep op warme dagen. Ze voelen minder snel dat ze dorst hebben en kleden zich vaak te warm. Ga regelmatig eens langs bij oudere familieleden, vrienden of buren.

Kijk op www.warmedagen.be voor tips rond hoe afkoelen, sporten in de hitte, eten en drinken, zorg dragen voor jong en oud, ...

Zorg voor anderen

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen en dieren NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Huisdieren verdienen ook extra aandacht bij warme temperaturen. Laat je hond op een koele natgemaakte handdoek liggen maar overgiet hem nooit met koud water!

Wees voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, bel je huisarts. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Bel dan meteen de spoeddienst. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig. 

Drink voldoende

  • Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt.

Hou jezelf koel

  • Zoek koele plekken op en vermijd de zon.
  • Verplaats inspanningen naar een koeler moment.
  • Draag lichte kledij en een hoofddeksel.
  • Koel je lichaam af (lauwe douche, (voeten)bad, ...).

Hou je huis koel

  • Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.
  • Hou de zon buiten.

;