Menu

Naar de lijst

​Updates vaccinatiecentrum

Gepubliceerd op
logvill2

Omdat er wel wat vragen komen over de vaccinatieplanning, proberen we elke woensdag een update te geven vanuit ons vaccinatiecentrum in het Wetenschapspark in Niel. Het centrum is volledig operationeel en open maar de openingsdagen worden gepland in navolging van de levering van de vaccins. De capaciteit kan zo oplopen tot ongeveer 1500 vaccins per dag.

Update: 2 juni 2021

 Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Wat als ik vakantieplannen heb? Lees er alles over in deze update!

Deze week zal men in het vaccinatiecentrum opnieuw 4800 prikken zetten, waarvan al 2100 een tweede prik zullen krijgen. Ze hebben vandaag nog eens 7000 uitnodigingen uitgestuurd voor nieuwe kandidaten. Daarmee schieten ze opnieuw een heel eind op in de geboortejaren ook.

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen, helaas is dat niet mogelijk. Ook ons vaccinatiecentrum is afhankelijk van welke vaccins geleverd worden en iedereen laten kiezen zou de campagne enorm vertragen.

Alle vaccins zijn echter goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden. Alleen als je een welbepaalde gentherapie krijgt, kan worden afgeweken maar alle andere redenen worden niet aanvaard. Het heeft dus ook geen zin dat je huisarts of specialist een attest schrijft of dat je ons infopunt belt om van soort vaccin te veranderen: dit gaat echt niet.

Wat als ik vakantieplannen heb?

Zoals eerder al geschreven, is het niet mogelijk en ook niet verstandig om je tweede prik uit te stellen omdat je dan op vakantie zou zijn. Je bent pas ten volle beschermd zo’n tien dagen na je tweede prik: wie die tweede prik aan zich laat voorbijgaan, vertrekt dus onvoldoende beschermd op reis. Het is ook nog niet zeker wanneer je die tweede prik dan kan krijgen, vermoedelijk helemaal aan het einde van de campagne opnieuw. Het is dus beter om je eerste datum te kiezen in functie van de twee prikken: schuift je eerste dag wat op, dan volgt de tweede dag automatisch. Op die manier heb je toch nog een beetje marge.

Houd je rijksregisternummer of vaccinatiecode bij de hand

Als je ons infopunt belt, zorg dat je je rijksregisternummer of vaccinatiecode bij de hand hebt zodat we je sneller kunnen terugvinden en verderhelpen.

Update: 27 mei 2021

Deze week is het vaccinatiecentrum RupeLaar gestart met de uitnodigingen te versturen van de 50-plussers. Toch willen we er nog even aan herinneren dat je pas een drietal weken na je tweede vaccin echt goed beschermd bent en het dus belangrijk is om de maatregelen toch nog te volgen!

Maatregelen:

Houd je nog aan de maatregelen, ook al ben je deels of volledig gevaccineerd.

  • Was je handen regelmatig
  • Draag een mondmasker
  • Hou 1,5m afstand
  • Klein verlet op je werk

    Voor het covid19-vaccin, bestaat het klein verlet voor vaccinatie tegen het coronavirus (vaccinatieverlof). Je kan ook een aanwezigheidsattest aanvragen in ons vaccinatiecentrum om aan te tonen aan uw werkgever dat u weldegelijk in ons vaccinatiecentrum bent langs geweest. Vraag er gerust naar bij onze stewards.

    InfoPunt

    Ons infopunt wordt nog dagelijks overstelpt met interessante vragen. Mogen we jullie vragen om vragen die niet betrekking hebben voor de dag zelf, na 10u ’s ochtends te stellen aan ons infopunt, zodanig ons infopunt tussen 9u en 10u de vragen kan beantwoorden van mensen die de dag zelf gevaccineerd wensen te worden.


    Update: 21 mei 2021

    Een nieuwe week vol met vaccins en dus draait het vaccinatiecentrum op volle toeren. In deze update meer uitleg i.v.m. risicopatiënten, mensen onder 65 en mobiliteit.

    Risicopatiënten

    We krijgen spijtig genoeg nog steeds veel oproepen in ons infopunt met de vraag: “Ben ik opgenomen op de lijst van risico-patienten”. Jammer genoeg kan ons infopunt daar geen antwoord op geven omdat we geen toegang hebben tot confidentiële medische informatie. Indien je wenst te weten of je op de risico-patiënten lijst staat, gelieve dit te bekijken op myhealthviewer.be of via jouw huisarts te bevragen. Sta je op de lijst, dan zal je binnenkort uitgenodigd worden.In de media laat men ook uitschijnen dat de vaccinatiecampagne strikt omgekeerd chronologisch volgens leeftijd verloopt. In de praktijk is dit echter niet het geval. De risicopatiënten worden door de overheid gemixt met de algemene populatie om zo niemand te stigmatiseren en het medisch geheim absoluut te bewaren.

    Mensen onder 65

    We merken ook dat veel personen met geboortejaar 1957-1958 ons opbellen, omdat ze denken dat ze vergeten zijn door Vlaanderen. Geen paniek, jullie zijn niet overgeslagen of vergeten, maar de risico-patiënten en zwangere vrouwen zijn door Vlaanderen tevens opgenomen in de uitnodigingsbatch, waardoor het iets langer duurt vooraleer anderen uitgenodigd worden. Het is niet nodig om hierover te panikeren. Wij gaan hoe dan ook absoluut voor een maximale vaccinatiegraad en staan garant voor een compleet bereik van ALLE burgers in onze zone.

    Tot slot: Mobiliteit

    Toch nog even herhalen welke mogelijkheden er allemaal zijn qua mobiliteit.

    https://vaccinatiecentrumrupelaar.be/bereikbaarheid/

    Vind je zelf geen vervoer bijvoorbeeld? Klik zeker eens verder.


    Update: 12 mei 2021

    Op naar de 20.000ste eerste prik

    Ook in ons vaccinatiecentrum RupeLaar zijn we stevig aan het prikken. Zodanig zelfs dat we volgende week de 20.000ste eerste prik kunnen zetten. Het stemt ons ook blij dat de vaccinatiebereidbaarheid bij de Rupelianen nog altijd even groot is en heel veel mensen overtuigd zijn dat vaccinatie de enige definitieve weg naar onze vrijheid en het normaal is.


    Risicopatiënten

    Deze worden opgenomen op de lijst van Vlaanderen, indien deze als risico-patient geregistreerd werden door hun huisarts. Ons infopunt heeft, omwille van privacy-redenen geen inzage in de lijst van de risico-patiënten. Wij kunnen jullie dus niet verder helpen met de vraag of je op de lijst van risicopatiënten staat of niet.

    We raden jullie aan om dit te dubbelchecken via de website myheathviewer.be of via de huisarts. Hoe dan ook zullen de risicopatiënten ook in de komende dagen worden uitgenodigd volgens leefdtijdscatergorie.

    Eerste 100 zwangere dames

    Intussen zijn ook de eerste 100 uitnodigingen voor zwangere dames de deur uit zodat zij beschermd zijn tijdens deze mooie en ontzettend belangrijke maanden. De Hoge GezondheidsRaad (HGR) adviseert immers om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren, aangezien er bij een coronabesmetting een hogere kans is op ernstige besmettingen en op een premature bevalling, met alle risico's van dien voor de baby.

    Bedankt aan iedereen

    Al onze medewerkers – zo’n 100 per dag en 750 in totaal – doen hun ‘job’ met hart en ziel. Ze zijn ook blij dat de respons zo positief is en halen daar energie uit om er elke dag weer te staan. Bedankt aan iedereen ook die daar aandacht voor heeft: dat doet deugd.


    Update: 5 mei 2021

    Goed nieuws vanuit ons centrum in het Wetenschapspark: al onze 65-plussers zijn gevaccineerd en we haalden een prachtig resultaat: 96,99 % van onze bevolking tussen 65 en 85 is zijn eerste prikje komen ophalen. Bedankt aan iedereen om zoveel burgerzin op te brengen en jezelf maar vooral ook alle anderen met wie je in contact komt te willen beschermen. Uiteraard gaat onze campagne onverminderd verder. Je zal trouwens wel via de media vernomen hebben dat ons land de komende weken een enorme boost gaat maken in de hele vaccinatiecampagne.


    Mobiele vaccinatie

    Vanaf volgende week is onze mobiele vaccinatie operationeel. Dat betekent dat niet-mobiele mensen, goedgekeurd en opgegeven door hun huisartsen, door hun huisdokter met het Johnson & Johnson- vaccin thuis worden gevaccineerd. Let op: niet-mobiel betekent inderdaad mensen die wegens hun ziekte of aandoening zich niet meer kunnen verplaatsen naar het vaccinatiecentrum. Het gaat niet over mensen met louter mobiliteitsproblemen. Voor die laatsten hebben we oplossingen voorhanden en kun je bij het bevestigen van je afspraak na je oproeping alle informatie bij ons krijgen.

    Vakantie

    We schreven het eerder al maar vakantie is geen rechtsgeldige reden om de datum van je tweede prik te wijzen. De datum die je kiest voor je eerste dosis bepaalt de datum voor je tweede dosis. Wanneer je de afspraak maakt voor jouw eerste vaccinatiedosis, krijg je meteen ook de datum voor jouw tweede dosis. Die datum kan je maar beperkt verschuiven en alleen als er nog vrije plaatsen zijn in je vaccinatiecentrum. Regel je vakantieplannen dus in functie van die data. Wie bewust zijn tweede prik niet ophaalt en hoopt er later toch nog bij te kunnen zijn, moeten we teleurstellen: er moeten in een paar weken duizenden mensen gevaccineerd worden en we kunnen het schema niet voor iedereen aanpassen. Je blijft in dat geval onvolledig gevaccineerd en dus onvoldoende beschermd.

    Update: 28 april 2021

     20.000 gevaccineerden

    Goed nieuws: deze week hebben we de kaap van de 20.000 gevaccineerden in onze regio gehaald. Er zit dus veel schot in de zaak en in de armen van onze bewoners. Uiteraard gaan we onverminderd verder tot iedereen de kans heeft gehad om zijn of haar spuitje te komen halen.

    We blijven daarbij alle door de hogere overheid opgelegde lijsten volgen. Daar zijn sinds kort de zwangere vrouwen bijgekomen want wie besmet zou geraken tijdens haar zwangerschap loopt dubbel zo veel risico om op intensieve zorgen terecht te komen. Het inenten van zwangere dames gebeurt dus niet volgens leeftijd, maar ze krijgen nu prioriteit. Door de vrouwen te vaccineren, maken hun baby’s meteen antistoffen aan.

    Update 21 april:

    Na een goedgevulde en prima verlopen vaccinatie-vierdaagse vorige week zijn er deze week opnieuw twee vaccinatiedagen gepland, met name op vrijdag 23 en zaterdag 24 april. De week nadien zijn dat vrijdag 30 april en maandag 3 mei. We lezen op veel sociale media hier en bij de gemeenten vragen en opmerkingen van bewoners die zich afvragen wanneer ze opgeroepen worden, maar daar hebben we geen individueel antwoord op.We blijven immers de leeftijdslijsten van de overheid volgen.Tegelijk worden er door ons af en toe mensen uit de prioritaire reservelijst opgeroepen wanneer er sommige anderen niet opdagen.

    Tot slot bereiden we ons ook voor om de risicopatiënten jonger dan 64 jaar te gaan vaccineren. Iedereen komt dus echt aan de beurt en intussen gaan we in elk van onze zes gemeenten richting de 30% vaccinatiegraad of meer, waarvoor dank trouwens. Het is immers geweten dat we zo’n 70% moeten bereiken om terug te keren naar het normale leven.

    Tweede prik:

    nu er opnieuw vakantie en zelfs reizen naar bepaalde landen mogelijk is - mits het naleven van alle voorwaarden - dien je er wel rekenig mee te houden dat we je tweede prik niet kunnen verplaatsen naar een andere datum. Dat betekent dat je best je vakantie even uitstelt want die tweede prik is absoluut noodzakelijk.

    Update 14 april:

    Zoals alle andere vaccinatiecentra in Vlaanderen gaat het alsmaar vlotter met het vaccineren. Gemiddeld is nu al 1 op de 5 - 1 op de 4 zelfs bijna - van de 18+ inwoners uit de Rupelstreek een eerste keer gevaccineerd. Zo krijgen vandaag woensdag 80-plussers hun tweede prik en 65-plussers hun eerste.

    Vorige week deden we een oproep om op het uur van de afspraak te komen en niet te vroeg. Dat wierp afgelopen zaterdag zeker zijn vruchten af dus we herhalen onze vraag nog eens. Voortaan zal wie meer dan een half uur te vroeg komt en met de wagen is niet meer toegelaten worden op de parking. Enkel zo zorgen we er voor dat lange files vermeden worden.

    Tegelijk vragen we nog eens om niet het eerste uur van de dag te bellen naar ons infopunt. Dat is traditioneel de meest drukke moment en je riskeert dan lang aan de lijn te hangen, maar we zijn er een hele dag voor al jullie vragen.

    Vaccinatieschema

    Volgende week wordt er op vrijdag 23 en zaterdag 24 april gevaccineerd. De week erna is dat vrijdag 30 april en maandag 3 mei. Er zijn dan zo'n 2000 Pfzier-BioNTech beschikbaar. Zodra we over nog meer vaccins beschikken, schalen we uiteraard de dagen en uren op.

    Update 9 april:

    Vertraging geboortejaren 1944-1945 inmiddels ingehaald

    Naar aanleiding van een artikel in de pers omtrent ‘vergeten’ uitnodigingen, moeten we spijtig genoeg vaststellen dat er in het systeem van de overheid wel degelijk tijdelijk een probleem is geweest met een beperkt aantal mensen die in 1944 of 1945 werden geboren. Het gaat hier dus niet om het afsprakensysteem van het vaccinatiecentrum RupeLaar, maar het overkoepelende softwaresysteem. Intussen kunnen we bevestigen dat iedereen uit deze geboortejaren uitgenodigd werd, maar dat de brieven mogelijks nog onderweg zijn en pas begin volgende week zullen aankomen.

    Er is sowieso ingepland dat alle mensen uit deze geboortejaren voor 24 april hun eerste prik zullen krijgen.

    Uiteraard betreuren we het dat door deze softwarefout buiten onze wil de indruk wordt gewekt dat wij mensen vergeten zijn. We begrijpen ook dat de frustratie bij de getroffen ouderen bijzonder groot is, maar we maken ons sterk dat dit probleem intussen van de baan is en dat de betrokkenen dus eerstdaags bij ons kunnen passeren.

    Het is in elk geval fijn om te weten dat de vaccinatiegraad ook bij deze ouderen erg groot is. Allemaal samen komen we zo op termijn aan een vaccinatiegraad van 70 procent of meer.

    Update 7 april:

    Ook deze week gaan we onverminderd verder met het vaccineren in ons Vaccinatiecentrum RupeLaar. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 april verwelkomen we met plezier telkens weer zo’n 1500 ‘Rupelianen’ die 65+ zijn geworden. Dat zal het aantal eind deze week op zo’n kleine 14.000 vaccinaties brengen. We komen met andere woorden echt op kruissnelheid.

    Om alles vlot te laten verlopen vragen we wel aan alle uitgenodigde mensen om pas aan te komen op het uur van de afspraak en niet veel te vroeg zoals dat nu gebeurt: dat zorgt enkel voor extra files en dus ook voor jezelf meer wachttijd.

    Mogen we ook vragen om niet meteen tussen 9u en 10u naar het infopunt te bellen: we merken dat het eerste uur onze lijnen roodgloeiend staan, waardoor jullie ons minder snel aan de lijn krijgen. We zijn toch een hele dag bereikbaar dus maak het jezelf wat gemakkelijker.

    Tot slot hebben jullie wellicht ook het nieuws van de Qvax-reservelijst van de Federale overheid gehoord. Iedereen kan zich daar ongeacht zijn of haar leeftijd op registreren. Wie zich eerder al rechtstreeks via onze website op de reservelijst liet zetten, krijgt natuurlijk nog altijd voorrang. Mensen die zich na 12 april op onze website registeren worden door ons samengevoegd met de mensen die zich registreren op de website van de Federale Overheid (Qvax) en zullen dus later worden opgeroepen. Indien je je dus al geregistreerd hebt op onze website, hoef je je niet opnieuw te registreren.

    Update 31 maart:

    Deze week kan er opnieuw drie dagen voluit gevaccineerd worden: op woensdag 31 maart (Pfizer-BioNTech) en donderdag 1 april (Pfizer-BioNTech en AstraZeneca) gaat het om mensen die een eerste prik krijgen, op zaterdag 3 april krijgen een aantal bewoners hun tweede prik (Pfizer-BioNTech).

    In totaal worden er deze week dus opnieuw zo’n 2000 à 3000 vaccins gezet en dat tempo kunnen ze de komende weken aanhouden.

    Let op: de mensen die opgeroepen worden, kunnen niet zelf kiezen welk vaccin ze willen. Noteer trouwens ook dat AstraZeneca een naamsverandering kreeg naar Vaxzevria.

    Het gaat de komende dagen vooral om 65-plussers maar zelfs nog een aantal 75-plussers en ouder.

    Het vaccinatiecentrum volgt daarbij de tijdslijn van Vlaanderen en nodigen niet gericht per gemeente uit: alle gemeenten in de Eerstelijnszone RupeLaar worden immers als een geheel gezien.


    Later in april volgt dan een nieuwe fase in de vaccinatiestrategie: na de 65-plussers komen dan de mensen tussen 18 en 65 jaar aan de beurt die een onderliggende aandoening hebben, maar ook hier geldt dat je eerst een uitnodiging moet krijgen.

    Wist je dat je op de website www.vaccinatiecentrumrupelaar.be kunt volgen hoeveel mensen uit onze regio al gevaccineerd werden? En je vindt er ook heel wat antwoorden op je vragen.


    ;