Menu

Naar de lijst

Tentoonstelling Jos Tysmans, brancardier aan het IJzerfront

Gepubliceerd op
Tentoonstelling Jos Tysmans

In de serviceflats van de Sint-Bernardusabdij loopt vanaf zondag 1 september de tentoonstelling “Jos Tysmans, brancardier aan het IJzerfront”. 

Jos Tysmans werd in 1893 in Hemiksem geboren als zoon van Alois Tysmans, schoolhoofd in het katholiek onderwijs. Het gezin was zeer kunstminnend en ook Jos bleek over artistiek talent te beschikken. Na de eerste wereldoorlog verhuisde hij naar Limburg, maar zijn geboortedorp is hem altijd lief gebleven. Het waren niet alleen de achtergebleven familieleden die hem hier vaak terug deden belanden. De landschappen en gebouwen gaven hem inspiratie. Het zijn onderwerpen die in heel wat van zijn werk terug te vinden zijn.

In de tentoonstelling “Jos Tysmans, brancardier aan het IJzerfront” krijgen we het werk te zien dat hij tijdens wereldoorlog I aan het front maakte. Op mooi vormgegeven panelen krijgen we een beeld van de talrijke schetsen, potloodtekeningen, aquarellen en silhouetten in Chinese inkt. De vernielingen, de ellende en de pijn van de soldaten, het troosteloze van de omgeving zijn aangrijpend weergegeven maar altijd zonder valse pathos en soms zelfs met wat humor. Het zijn z’n beginjaren als kunstenaar. Hij exploreert duidelijk en scherpt gaandeweg zijn techniek aan. Het maakt zijn zware tijd aan het front draaglijker.

De tentoonstelling loopt t.e.m. 3 november en is elke donderdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 14 tot 17u. Op Open Monumentendag is de tentoonstelling de hele dag open, van 10 tot 18u. De toegang is gratis. Meer informatie is te verkrijgen op het nummer 03 871 98 24 of via cultuur@ivebica.be


Contact

Cultuurdienst IVEBICA

Gemeentehuis Schelle
Fabiolalaan 55

Tel: 03 871 98 24
E-mail: cultuur@ivebica.be
Website: http://www.ivebica.be

;