Menu

Naar de lijst

Risicowoningen inbraak krijgen brief

Gepubliceerd op
Technopreventief adviseur

Na het geslaagde proefproject in 2014 om inwoners van risicowoningen in Rumst aan te sporen om een diefstalpreventieadvies te vragen, schrijft de Lokale PolitieZone Rupel de komende weken brieven naar inwoners van Hemiksem en Boom. In het najaar komen ook de gemeenten Niel en Schelle aan bod.

Risicowoning

Uit de analyses van de voorbije zeven jaren van de Lokale PolitieZone Rupel blijkt dat sommige woningen, zoals de eerste woning in een straat of rij huizen, meer kans hebben om een inbreker over de vloer te krijgen. De Lokale PolitieZone Rupel onderzoekt zorgvuldig per gemeente welke woningen in aanmerking komen. Alle gezinnen die meer kans maken op een inbraak ontvangen een brief van de Lokale PolitieZone Rupel. Daarin staan een aantal eenvoudige tips samen met een uitnodiging voor een gratis preventieadvies op maat van de woning.

Voorkomen is beter dan genezen

De Lokale PolitieZone Rupel werkt in de strijd tegen inbraken onder andere gebiedsgericht. Dat wil zeggen dat een buurt of wijk waar werd ingebroken meer aandacht en patrouilles krijgen. De politie is daarnaast overtuigd van het positieve effect van preventie om bewoners wakker te schudden voor het risico op een inbreker. Uit een grootschalige studie blijkt dat bewoners die een preventieadvies met maatregelen tegen inbraken ter harte nemen, het risico op een woninginbraak met 80% verkleinen.

Pilootproject Rumst succes

Het idee om inwoners op die manier aan te schrijven, werd vorig jaar voor het eerst getest in de gemeente Rumst nadat er de weken en maanden voordien opvallend meer werd ingebroken. De inbraakcijfers zijn ondertussen niet enkel genormaliseerd maar ook verder gedaald tijdens 2014. Eén op tien van de aangeschreven gezinnen hebben een afspraak gemaakt voor een preventieadvies op maat. Na Rumst selecteert de Lokale PolitieZone Rupel nu risicowoningen in Hemiksem en Boom die de komende weken een preventieve brief zullen ontvangen. Als die afgewerkt zijn, zal de politie in de gemeenten Niel en Schelle risicowoningen bepalen en de geselecteerde gezinnen een brief sturen.

Stel actief vraag

Wil je niet wachten tot je een brief ontvangt of behoor je niet tot de geselecteerde risicowoningen? Stel nu zelf de vraag hoe jij jouw woning beter kan beveiligen.

- Mail naar diefstalpreventie@politiezonerupel.be en maak een afspraak om persoonlijk jouw woning te laten testen op inbraakveiligheid. Een gespecialiseerde medewerker zal je de concrete verbeterpunten aanwijzen. Deze investering in veiligheid duurt 2 à 3 uur.

- Hou voor elkaar een oogje in het zeil. Bel meteen 101 wanneer je ergens verdachte zaken ziet. Interesse in een buurtinformatienetwerk (BIN)? Stuur een mail naar onze coördinator via BIN@politiezonerupel.be.


;