Menu

Naar de lijst

Richtlijnen Ramadan tijdens de coronamaatregelen

Gepubliceerd op
coronaramadan

Alle collectieve gebedsmomenten, vieringen en bijeenkomsten zijn verboden tot en met zondag 3 mei.

Op federaal niveau is via het ministerieel besluit van 13 maart 2020 beslist dat plechtigheden in kerken, synagogen en feestzalen niet kunnen plaatsvinden. De gebouwen en religieuze huizen blijven open, met respect voor de sociale afstand. De beheerders van die gebouwen worden geacht hiervoor de nodige regels uit te vaardigen en toe te zien op de naleving ervan. 

Zie www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Op 23 april start de heilige maand Ramadan voor de moslimwereld. 

Gezamenlijke Iftars kunnen NIET doorgaan, behalve in gezinsverband. Ook Iftars voor minderbedeelden in de moskeeën kunnen NIET doorgaan. Wel kunnen moskeeën maaltijden bereiden die geleverd of afgehaald kunnen worden. Hou hierbij wel rekening met de geldende regels i.v.m. voedselbedelingen. Zie: https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals#welzijn

Hou rekening met de algemene regels van social distancing bij het doen van inkopen tijdens de Ramadan bij bakkers, slagers, supermarkten,... Maak afspraken met de lokale besturen (bijv. inzetten sleutelfiguren of vrijwilligers, online bestellingen stimuleren, afstemming openingsuren om drukte te spreiden…).

Als u theologische vragen heeft, kan u steeds contact opnemen met:

De Moslimexecutieve via de Infolijn Islam:
0800 200 98 of infolijn.islam@embnet.be

Platform Vlaamse Imams en Moslimdeskundigen:
0470 76 25 93 of pvim.gent@gmail.com

Netwerk Islamexperten:
info@netwerkislamexperten.be

Ook kan u de livestreamsessie herbekijken van Khalid Benhaddou, imam en coördinator van het onderwijsnetwerk Islamexperten over de maatregelen en het beleven van de Islam in tijden van Corona (zie: https://netwerkislamexperten.be/live/).


;