Menu

Naar de lijst

Recyclagepark Hemiksem krijgt duurzame en betaalbare toekomst

Gepubliceerd op
detail_images_1200x3000_inset (3) Grafiek Igean / Hemiksem

De voorbije jaren stegen de uitbatingskosten van ons lokaal recyclagepark opvallend sterk. Zo is de inzameling en verwerking van de verschillende afvalfracties sinds 2018 globaal gezien 18 procent duurder dan vroeger. Bovendien moet ons recyclagepark beduidend meer afvalfracties verwerken dan de recyclageparken in onze buurgemeenten. Aangezien de beperkte inkomsten niet opwegen tegen de sterk gestegen kosten, dringt een vernieuwde werking zich op. Met enkele wijzigingen, die ingaan op 1 mei 2022, roepen we een halt toe aan afvaltoerisme en geven we een duurzame en betaalbare toekomst aan het recyclagepark in onze gemeente.

Het recyclagepark van Hemiksem concentreert zich volledig op inzameling van gratis fracties
Het recyclagepark van Hemiksem blijft open en concentreert zich vanaf 1 mei volledig op de inzameling van gratis fracties, namelijk kurk, glazen flessen en bokalen, vlak glas, metalen, asbesthoudend afval (verplicht verpakt aanleveren), papier en karton, groenafval, boomstronken, afgedankte elektrische toestellen, herbruikbare goederen, harde kunststoffen, textiel, autobanden, kaarsresten, pmd (in pmd-zak), matrassen en piepschuim. Ook kga blijven we inzamelen, via een kar die één keer per maand voor het recyclagepark staat. De betalende fracties, die je niet meer kunt deponeren in het Hemiksemse recyclagepark, zijn erg beperkt in aantal. Alleen grof vuil, gemengd bouw- en sloopafval, zuiver steenpuin, cellenbeton en kalkplaten, grond en hout zamelen we niet meer in op ons recyclagepark. Voor de meeste gebruikers zal er dus weinig veranderen.

Hemiksem sluit aan bij regio zuid. Met betalende fracties kunnen inwoners terecht bij de andere recyclageparken uit regio zuid.
Als Hemiksemnaren kunnen we vanaf 1 mei met betalende fracties terecht in alle andere elf parken van regio zuid. Drie parken zijn vlakbij:

Aartselaar – Dijkstraat – ca. 5 km en 10 min. rijden vanuit het recyclagepark Hemiksem.

Boom/Niel – Dijleweg – ca. 6,5 km en 12 min. rijden vanuit het recyclagepark Hemiksem.

Edegem – Kattenbroek – ca. 9,5 km en 17 min. rijden vanuit het recyclagepark Hemiksem.

De openingsuren wijzigen
Het recyclagepark van Hemiksem zal openblijven op de uren waarop we de meeste bezoekers ontvingen in het verleden. Op die manier blijft niet alleen de impact beperkt, maar blijven we tegemoetkomen aan de lokale basisdienstverlening en dus ook aan de noden van onze inwoners. Op woensdag zal het park open zijn van 13 tot 19 uur, op vrijdag van 13 uur tot 17 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur. Op andere momenten kan je terecht in een nabij gelegen recyclagepark van regio zuid. Je bent dus niet meer gebonden aan de openingsuren van het recyclagepark van Hemiksem. De openingsuren van de recyclageparken in regio zuid vind je op igean.be/adres-en-openingsuren-regio-zuid-ma-open.

Aan de ingang van het recyclagepark van Hemiksem zal een toegangszuil met slagboom de toegangscontrole uitvoeren aan de hand van eID
Om onduidelijkheid en twijfel te vermijden, zal binnenkort een eID-lezer aan de ingang van het recyclagepark instaan voor de toegangscontrole. De slagboom zal automatisch openen als je effectief toegang hebt tot het park. Op dezelfde manier zal je ook toegang hebben tot bijvoorbeeld het recyclagepark in Aartselaar. Zo verlagen we de druk op de parkwachters en voorkomen we conflicten tussen hen en de gebruikers. Meer informatie over de praktische werking van de eID-lezer vind je in de Afvalkrant van maart, op pagina 4.

Betalende fracties rekenen we af op basis van het gewicht ervan, niet langer op basis van de inschatting van de parkwachter
Uiteraard blijven de gratis fracties gratis, daaraan verandert niets. Breng je betalende fracties naar een recyclagepark van regio zuid, dan betaal je afhankelijk van het soort afval en het gewicht van dat afval. Dankzij de weegbrug gebeurt de weging volledig objectief en betaal je zeker de correcte prijs. De tarieven zijn in heel regio zuid gelijk, zo vermijden we afvaltoerisme. Heb je nog jetons van het recyclagepark in Hemiksem? Lever ze in aan het onthaal in het administratief centrum. Het geld dat je betaald hebt voor de jetons, krijg je dan terug.

Het mobiel recyclagepark en de thuisophaling van grofvuil blijven bestaan
Op woensdag 15 juni en woensdag 5 oktober is er zoals gepland een mobiel recyclagepark op de markt aan de Gemeenteplaats. In de volgende jaren willen we dergelijke mobiele recyclageparken blijven organiseren. Meer info daarover vind je op www.igean.be/mobiel-recyclagepark-in-je-buurt. Ook de mogelijkheid om grofvuil bij je thuis te laten ophalen blijft bestaan. Raadpleeg https://hemiksem.be/leefomgeving/ophaling-grof-vuil voor alle info daaromtrent.

Informatiecampagne
De komende weken worden inwoners uitvoerig geïnformeerd over deze nieuwe werkwijze. Via een speciale Afvalkrant die in de week van 22 maart in elke brievenbus valt, maar ook via de verschillende informatiekanalen van IGEAN én de gemeente komen inwoners het antwoord op al hun vragen te weten. Op www.igean.be/Hemiksem is alle informatie eveneens terug te vinden.

Hieronder kan je een grafiek downloaden die aantoont dat het recyclagepark van Hemiksem onevenredig veel afval moet verwerken ten opzichte van de recyclageparken in onze buurgemeenten. Ons recyclagepark lijkt het slachtoffer te zijn van afvaltoerisme. Met de vernieuwde werking roepen we een halt toe aan dat afvaltoerisme en geven we een duurzame en betaalbare toekomst aan het recyclagepark van Hemiksem.

Downloads

png

;