Menu

Naar de lijst

Ophaling aan huis van asbest i.s.m. gemeente, IGEAN en OVAM

Gepubliceerd op
asbestbeest golfplaat

Asbest is een materiaal dat men vroeger veel in de bouwsector gebruikte, tot het in 2001 in België helemaal werd verboden. Het is opgebouwd uit kleine vezels die u met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden en kan leiden tot ernstige longaandoeningen.

Asbestvezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

U bent als particulier vandaag niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Toch neemt u asbest in uw gebouw best zo snel mogelijk weg, zeker tijdens renovatiewerken. Dat is alleen maar positief voor de waarde van het gebouw.

In samenwerking met uw gemeente en OVAM start Igean met de inzameling aan huis van hechtgebonden* asbestmateriaal. U kan dankzij dit initiatief tegen een voordelig tarief het nodige materiaal aankopen of huren, op de werf laten leveren en tot slotte weer laten ophalen.

Concreet levert Igean plaatzakken, big bags of een container, steeds met 2 sets Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s). U vult deze dan zelf met asbesthoudend materiaal. Nadien komt Igean de zakken of container ophalen.

Meer informatie en specifieke voorwaarden vindt u op www.igean.be/asbest.

* Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan dit veilig verwijderd worden door een particulier. 


Contact

Milieudienst

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 63
E-mail: omgeving@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak. Meer info kan u hier vinden.

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag - woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 24/12/2021, 31/12/2021
Deze dienst is nu gesloten
;