Menu

Naar de lijst

Openingsweekend GBS De Regenboog

Gepubliceerd op
Impressie nieuwe school Impressie nieuwe school2 Impressie nieuwe school3 Impressie nieuwe school4

Een nieuwe start voor Gemeentelijke Basisschool De Regenboog

In april 2016 gingen de werken aan de Gemeentelijke Basisschool De Regenboog aan de Provinciale steenweg van start. Nu, anderhalf jaar later, maakt de school zich klaar om stapsgewijs zijn intrek te nemen in de nieuwe klassen.

Lange weg, stevige inspanning
De bouwwerken van afgelopen anderhalf jaar zijn slechts de laatste fase van een lange weg die het gemeentebestuur in dit dossier afgelegde. In 2008 werd reeds gestart met het opmaken van de eerste plannen voor de nieuwe school. Toen was het al even duidelijk dat de schoolgebouwen nood hadden aan een grondige vernieuwing. In de loop van het jaar 2009 dienden we de plannen in bij de Vlaamse overheid. Zij subsidiëren namelijk deels de bouw en renovatie van scholen.

Die subsidies zijn geen overbodige luxe, want in totaal zal het project meer dan 4,5 miljoen euro kosten. Daarvan neemt de Vlaamse overheid 70% voor zijn rekening. Het overige bedrag wordt door de gemeente geïnvesteerd . Een stevige, maar broodnodige inspanning voor een kleine gemeente als Hemiksem.

Na de aanvraag was het echter lang wachten op de subsidies. In 2009 kwam het project op de wachtlijst van de Vlaamse overheid. Pas in 2014 kreeg de gemeente het verlossende bericht dat het project bovenaan de lijst was gekomen. Eigenlijk toch sneller dan verwacht want enkele gemeenten met gelijkaardige projecten haakten af omdat de nodige financiële middelen er niet voorhanden waren.

Eind 2014 werd alles in gang gezet om zo snel mogelijk een aannemer te kunnen aanstellen. In het voorjaar van 2016 kon de firma Brebuild de werken aanvatten.

School van de 21ste eeuw
Voor die stevige investering en het lange wachten krijgen we echter veel in de plaats. De oude vleugel achter het voormalige politiebureau werd compleet gestript en gerenoveerd. Hier zullen heel wat kleuters vanaf dit najaar de eerste stapjes van hun onderwijscarrière kunnen afleggen. Ze doen dit in zes nieuwe klassen met modern sanitair én een tuintje dat vanuit elke klas toegankelijk is. Ook de directie en het secretariaat krijgen een nieuwe werkplek in deze vleugel, aan de ingang van het schoolterrein. De zolder van de vleugel, vroeger onbenut, werd omgetoverd tot een ruime en lichte refter.

Blikvanger van de nieuwe school wordt de nieuwbouw waar de lagere school onderdak zal vinden. Een grote glazen gevel, drie verdiepingen hoog, met een overdekte speelplaats op het gelijkvloers. De filosofie achter dit gebouw is om zo veel mogelijk licht en openheid te creëren. Dit vind je ook terug in de ruime gangen en klassen. Het einddoel van het ontwerp is duidelijk: de leerlingen in de meest aangename omgeving school laten lopen.

Verder wordt de turnzaal grondig gerenoveerd en het voormalige directielokaal omgebouwd tot lerarenkamer. Isolatie, beglazing en verwarming voldoen aan de strengste normen wat betreft duurzaamheid en zuinigheid. Er komen zonnepanelen op het dak en een lift maakt het hele gebouw bovendien vlot toegankelijk voor mindervaliden. Kortom, de leerkrachten en leerlingen van De Regenboog krijgen de school van de 21ste eeuw die ze verdienen! 

Kom de nieuwe school zelf bezoeken op 15 & 16 december

Al dit moois voor de leerlingen en leerkrachten willen we niet verbergen voor onze inwoners. Je kan de school dan ook komen bezoeken tijdens het openingsweekend midden december.

Vrijdag 15 december: kerstmarkt

  • Van 15.30 u. tot 19.30 u.
  • 18.00 u.: kinderkoor
  • Eetstandjes, bar en kraampjes met kunstwerkjes van de leerlingen

Zaterdag 16 december: officiële opening en opendeurdag

  • Van 15.00 u. tot 18.00 u.
  • Bezoek de nieuwe gebouwen en lokalen
  • Doorlopend gelegenheidsoptredens van de leerlingen van de muziekacademie
  • Eetstandje en bar
  • Gratis drankje en snack voor alle inwoners

Adres:
Provinciale steenweg 3
2620 Hemiksem


;