Menu

Naar de lijst

Nationale en provinciale maatregelen om coronabesmettingen aan te pakken

Gepubliceerd op
27-juli-online

Update 5/8:

De provinciegouverneur Cathy Berx maakte op enkele aanpassingen bekend op het vorige besluit. Zo mogen fitnesscentra vanaf 6 augustus terug open gaan mits enkele strikte voorwaarden. Ook wat het sporten betreft zijn er enkele aanpassingen. 

Iedereen ouder dan 12 jaar draagt verplicht een mondneusmasker op het publiek domein (alle straten, pleinen, openbare gebouwen...) én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet wanneer je iets eet of drinkt, thuis en in de auto. De mondmaskerplicht is ook niet geldig tijdens intensief sporten in sportinfrastructuur en/of bij intensief sporten op plaatsen waar je slechts weinig andere personen kruist of passeert. Tijdens intensieve arbeid moet je ook geen mondmasker dragen (afvalbeladers, arbeiders in de bouw…) Wanneer je om medische redenen geen mondneusmasker kan dragen, mag je een alternatief gebruiken: bijvoorbeeld een gelaatsscherm.

  • Sport in georganiseerd verband wordt onderverdeeld in 3 categorieën. De vastgelegde protocollen dienen steeds te worden gerespecteerd.
    • Sporters jonger dan 12 jaar: de groepen zijn beperkt tot maximum 50 personen, er moet steeds gesport worden onder begeleiding van een verantwoordelijke, zowel contact- als contactloos sporten is toegestaan, zowel in- als outdoor sporten mag. Outdoor sporten wordt aanbevolen. In geval van indoorsport dien je de ruimte(n) regelmatig en goed te ventileren.
    • Sporters tussen 12 en 18 jaar: de groepen zijn beperkt tot maximum 10, steeds dezelfde personen, zowel contact- als contactloos sporten zijn toegestaan, indoor sporten mag voor telkens 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m². Bij één op één contactsporten (zoals judo) is het dragen van een mondneusmasker verplicht.
    • Sporters ouder dan 18 jaar (volwassenen): de groepen zijn beperkt tot maximum 10, steeds dezelfde personen, enkel contactloos sporten is toegestaan. Indoor sporten mag voor telkens 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m².
  • Voor sporten in niet-georganiseerd verband (ongeacht de leeftijd): de groepen zijn beperkt tot maximum 10, steeds dezelfde personen. Enkel contactloos sporten is toegestaan. Indoor sporten is toegestaan voor telkens 1 groep van maximum 10 personen per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100m².


Update 29/7:

Het Covid-19 virus, ook gekend als het coronavirus, is helaas nog niet overwonnen. Daarom is er door de nationale veiligheidsraad op 27 juli beslist om de vorige maatregelen terug te schroeven vanaf woensdag 29 juli.

Om een tweede lockdown te vermijden zullen we allemaal samen nog een extra inspanning moeten leveren. De situatie ten zuiden van het zwaar geteisterde Antwerpen is zeer ernstig, de besmettingscijfers stijgen exponentieel.

Vanaf woensdag 29 juli gelden de volgende maatregelen op Belgisch grondgebied:

  • Een gezinsbubbel zal nog contact mogen hebben met 5 andere mensen. Het gaat om volwassenen (kinderen onder de 12 jaar zijn niet inbegrepen). Die vaste groep geldt voor de komende 4 weken.
  • Niet-begeleide evenementen (familiebijeenkomsten, uitstappen) worden beperkt tot 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen).
  • Op recepties en banketten mogen maximaal 10 mensen aanwezig zijn (kinderen jonger dan 12 niet inbegrepen). Op ceremonieën mogen er tot 100 mensen aanwezig zijn.
  • (sport)evenementen: Lees hieronder: maatregelen provincie Antwerpen
  • Winkelen moet je vanaf nu weer alleen doen voor de duur van maximaal 30 minuten. Uitzonderingen daarbij zijn volwassenen die een minderjarige of hulpbehoevende persoon assisteren.
  • Horecazaken … Lees hieronder: maatregelen provincie Antwerpen
  • Voor de speelpleinwerkingen en de zomerkampen verandert er niets: de bubbels van 50 personen blijven bestaan.
  • Nachtwinkels sluiten om 22 uur
  • Bij terugkeer uit oranje-risicogebied wordt quarantaine aangeraden en een Covid-19-test. Uit rood-risicogebied is er verplichte quarantaine en test.
  • Bij terugkeer uit het buitenland is het verplicht een formulier invullen (https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form)

Extra maatregelen in de provincie Antwerpen

De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen maakt bovendien dat de crisiscel van de provincie Antwerpen nog bijkomende maatregelen laat gelden met onmiddellijke ingang:

  • In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (van en naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten om 23u.
  • Verplichting mondneusmasker! In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)
    Gelet op het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mondneusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt deze verplichting evenmin tijdens het intensief sporten. Dit op voorwaarde dat de sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van een personen.
  • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.
  • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. 
  • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.
  • Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.
  • Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.
  • De komende vier weken zijn alle publieksevenementen verboden.
  • Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 22.00 uur en 06.00 uur
  • Kermissen zijn verboden.

De politie zal actief controleren of deze maatregelen worden nageleefd.

Blijf gezond en zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Volhouden doen we samen! Dat is Helemaal Hemiksem.

Meer informatie: www.info-coronavirus.be of www.cathyberx.be

Volg onze informatiekanalen en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief via de homepage van onze website.

Geen internet en toch nog bijkomende vragen? Bel 03 288 26 20


;