Menu

Naar de lijst

Mijn recyclagepark is gesloten! Wat kan ik doen?

Gepubliceerd op
coronagrasmaaier

Een heleboel mensen volgen de oproep #blijfinuwkot plichtsbewust op en beginnen alvast aan de lenteschoonmaak of trekken de tuin in voor maai- en snoeiwerken... Nu de recyclageparken gesloten zijn, is het niet evident om dat afval een bestemming te geven.

Daarom geven we hieronder graag enkele praktische tips voor een aantal van jouw tuin- en ander afval!


Grasmaaisel

De eerste maaibeurt dient zich aan en je kan momenteel niet op het recyclagepark terecht met je grasmaaisel. Al dat gras meegeven met het gft-afval is een mogelijkheid, maar je kan jouw grasafval op andere manieren nuttig gebruiken!
Wat kan je er dan wel mee doen? Ontdek het in deze blog met leuke grastips!

Snoeiafval

Normaal kan je met al je snoeimateriaal natuurlijk naar het recyclagepark maar er zijn milieuvriendelijkere manieren om ervan af te raken:

- Vooraleer je start...
Voorkom chaos en scherp orde in je tuin.
Bedenk altijd vóór je gaat snoeien wat je met het snoeihout zal doen. Zo kan je het meteen
sorteren op lengte en dikte, je kan het bijknippen als het te vertakt is of dode takken scheiden van levende. En je hebt al meteen orde geschapen in een mogelijke chaos.

- Maak er plantensteunen of rijshout van om kwetsbare planten en struiken te beschermen bij windstoten of (klim-)planten te helpen in hun zoektocht naar licht...

- Maak er andere (tuin-)dieren blij mee! Heb je cavia’s, konijnen, dwerggeitjes … in je tuin? Die zijn verzot op vers gesnoeide takken.

- Je kan snoeiafval zelf composteren - dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak. Snoeihout geeft de broodnodige lucht
aan de organismen die je groente-, fruit- en tuinafval afbreken.

- Snoeihout van bomen en struiken kan je fijnmalen en gebruiken als mulchlaag in de borders. Een dunne laag maaisel beschermt de bodem tegen uitdroging en verzekert het bodemleven. Je kan houtsnippers ook gebruiken om er een snipperpad mee te maken.

- Ben je wel in voor een beetje ambachtelijk handwerk, dan kan je snoeihout gebruiken voor het vlechten van afsluitingen, omheiningen of­­ schermen.
Klik hier door voor meer praktische tips...

- Gebruik het als basis voor een bijenhotel (download hier de handleiding van Natuurpunt) of gebruik het als decoratie in je huis!

- Of, stel de snoeiwerken uit tot najaar! De merels en heggenmussen zullen je dankbaar zijn!
Lees hier het volledige artikel van Vogelbescherming Vlaanderen.

Tot slot nog even dit. Een open vuur maken in de tuin is ten strengste verboden!

Meer uitgebreide informatie vind je op de website van Vlaco: klik hier door
of in de speciale brochure die je hier kan downloaden.

Snoeiafval wordt... een tipi!

Wil je creatief aan de slag in de tuin met de kinderen? Misschien kan je samen een tipi maken? Een half dagje bouwplezier in de tuin én het kan met frisse temperaturen nog net tot half maart!
Klik hier door voor een praktisch stappenplan...


Composteren kan je leren!

Heb je resten uit de sier- en moestuin (bladeren, naalden, grasmaaisel, siergras, snoeihout, onkruid) of resten van aardappelen, groenten of verwelkte bloemen? Maak je eigen 'zwarte goud' in enkele eenvoudige stappen...

Je leest er meer over de in de Afvalkrant die binnenkort in je brievenbus valt. Meer uitgebreide informatie en handige filmpjes vind je op de website van Vlaco (klik hier door).


Red de restjes!

Zoek je een goede bestemming voor je keukenrestjes of eenzame producten in je ijskast, surf dan zeker eens naar de website van Vlaco. Je vindt er niet alleen heel wat praktische informatie, maar ook een duurzame leestip! Klik hier door voor meer informatie.

Naalden en andere scherpe objecten

Voor de inzameling van insulinespuiten, pennaalden, bloedlancetten en andere injectienaalden gebruik je normaal een (gele) naaldcontainer. Tijdelijk kan je deze even niet omwisselen op het recyclagepark.

Gebruik als alternatief tijdelijk een glazen bokaal, een leeg blikje of koekjestrommel voor deze scherpe voorwerpen op te bergen.


Wat er ook gebeurt... sluikstorten is niet OK!


Contact

Milieudienst

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 63
E-mail: omgeving@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak, u kan voor een afspraak bellen naar 03 288 26 20 of mailen naar afspraken@hemiksem.be.

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag - woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 02/11/2020, 11/11/2020, 25/12/2020
Deze dienst is nu gesloten
;