Menu

Naar de lijst

Maatregelen openbaar vervoer vanaf 4 mei

Gepubliceerd op
reis veilig

Vanaf 4 mei 2020 moet je verplicht een mondmasker dragen op het openbaar vervoer. Dit werd beslist tijdens de Nationale Veiligheidsraad van 24 april. Indien je (nog) niet in het bezit bent van een mondmasker kan je ook elk ander alternatief in stof dragen (bv. sjaal of bandana) om neus en mond te bedekken.

De Lijn

Om de mondmaskerdracht te handhaven, rekent De Lijn in eerste instantie op het gezond verstand en de burgerzin van alle burgers. Daarnaast zullen de controleurs van De Lijn de reizigers die geen mondmasker dragen, hierop aanspreken. 

De bussen en trams van De Lijn rijden, waar mogelijk, vanaf 4 mei weer volgens de normale dienstregeling. De voertuigen worden frequent gepoetst en verlucht. De chauffeurs openen de deuren van de bus zodat jij de knop niet hoeft aan te raken. 

  • Vermijd de spitsuren.
  • Draag een mondmasker (of sjaal of bandana) op de bus én aan de halte. Deze maatregel is zelfs verplicht voor reizigers vanaf 12 jaar!
  • Hou voldoende afstand en ga niet vlak voor of naast elkaar zitten.
  • Koop je vervoerbewijs vooraf én stap achteraan op.

Meer informatie: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/

Veer Hemiksem-Bazel

Het veer Hemiksem-Bazel van vanaf maandag 4 opnieuw worden opgestart en dit enkel voor woon-werkverkeer. Er gelden enkele beperkingen op en rond het veer zodat de veiligheid voor de passagiers maar ook voor de bemanning kan gegarandeerd worden. Zo worden maximum 15 passagiers per overvaart toegelaten. Ook het dragen van een mondmasker is verplicht van zodra de loopbrug betreden wordt.

Meer informatie: http://www.welkombijvloot.be/uurregeling-veerdienst-bazel-hemiksem-baz

De Waterbus

Om de richtlijnen over social distancing te garanderen beperkt de Waterbus het aantal passagiers per schip naar maximaal 45 personen en dit enkel voor woon-werkverkeer. Zorg ervoor dat je aan boord van de Waterbus minimaal 1,5 meter afstand houdt van de medepassagiers en de bemanning. Het is tijdelijk alleen nog mogelijk om CASHLESS te betalen. Op deze manier kan het fysieke contact tussen de stewards en de passagiers tot een absoluut minimum te beperken.

Meer informatie: https://dewaterbus.be/nl/nieuws/coronavirus

Trein

De dienstregeling zal vanaf maandag 4 mei vrijwel volledig hervatten (behalve sommige piekuurtreinen en grensoverschrijdende treinen) om tegemoet te komen aan de vervoersbehoeften van de betrokken reizigers. De NMBS vraagt ook om een mondmasker verplicht te dragen vanaf het betreden van het station, inclusief op het perron en aan boord van de treinen, naar het voorbeeld van de personeelsleden van NMBS ter plaatse.

Om tegemoet te komen aan social distancing krijgen reizigers de raad om zoveel mogelijk hun verplaatsingen te spreiden en trajecten te kiezen tijdens de daluren (na 9 uur bijvoorbeeld, of 's avonds voor 16 uur of na 18 uur).De treinstellen zullen ontsmet worden op regelmatige tijdstippen met bijzondere aandacht voor de oppervlakken waar de reizigers mee in contact komen, zoals de tafeltjes, de handgrepen, de ticketautomaten,...
Het is momenteel niet mogelijk om een vervoerbewijs te kopen aan boord van de trein.

Meer informatie: https://www.belgiantrain.be/nl/news/coronavirus

Gebruik je eigen verplaatsingsmiddelen (lopen, fiets, auto,...) om voorrang te geven aan wie het openbaar vervoer het hardst nodig heeft.


;