Menu

Naar de lijst

Internationale Dag van de Borstkankerman

Gepubliceerd op
Borstkankerman

Oktober is traditioneel de borstkankermaand, sedert 2019 is er één speciale dag voor mannelijke borstkankerpatiënten: 7 oktober. Rond deze dag werken we aan het bewustmaken dat deze ziekte ook mannen treft en dat indien een man de genetische vorm heeft hij de ziekte ook kan doorgeven aan zijn zonen en dochters.

Borstkanker wordt bij mannen vaak pas ontdekt als er al duidelijke symptomen zijn. Bovendien wordt bij klachten niet altijd meteen gedacht aan borstkanker. Mannen zelf, maar ook zorgverleners, zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen. Latere ontdekking betekent meestal ook een slechtere prognose. De precieze oorzaak van het ontstaan van borstkanker bij mannen is niet bekend. Welzijn er een aantal factoren die het risico op deze ziekte verhogen, zoals ouderdom, erfelijke en familiale aanleg, leef-stijlfactoren als overgewicht, gebrek aan lichaamsbewegingen overmatig gebruik van alcohol en blootstelling aan röntgenstraling in de borstregio voor hun dertigste.

Geen bevolkingsonderzoek

In België zijn er jaarlijks meer dan 10.000 vrouwen die de diagnose te horen krijgen, tegenover slechts iets meer dan100 mannen. Maar daar staat tegenover dat de overlevingskans voor vrouwen groter is dan voor mannen. Voor mannen bestaat er immers geen bevolkingsonderzoek (50-69jaar), en de meeste mannen onderzoeken hun eigen borsten nooit. Ook de huisarts zal zeer zelden de borsten van eenman onderzoeken. Gevolg: de diagnose wordt dikwijls te laat gesteld en dat kan fataal zijn. 

Want zoals voor alle kankers geldt ook bij borstkankers: de diagnose wordt best in een zeer vroeg stadium van de ziekte gesteld zodat de therapieën tijdig kunnen opstarten en de patiënt maximale overlevingskansen heeft. 

In 2018 werd de vzw BorstkankerMAN opgericht door vijf patiënten, maar het aantal leden (allemaal patiënten) steeg sneller dan gedacht. De vzw wil elke mannelijk patiënt met raad en daad bijstaan en informatie bezorgen zodat hij maximale overlevingskansen heeft.

Meer info: www.borstkankerman.be


;