Menu

Naar de lijst

​Gemeente verkoopt CO-melders

Gepubliceerd op
Co melder

Na de succesvolle verkoop van rookmelders zal Hemiksem nu ook CO-melders verkopen aan een gunsttarief voor haar inwoners. CO-vergiftiging is de belangrijkste vorm van dodelijke intoxicatie in België! CO (koolstofmonoxide) is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas (aardgas en butaan- of propaangas), kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout. In een woning vormen verwarmingstoestellen en installaties voor de productie van warm water mogelijke bronnen van CO.

Koolstofmonoxide mengt zich in de omgevingslucht. Via de ademhaling dringt het door in het bloed en verstoort het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes. De organen krijgen dus onvoldoende zuurstof. De hersenen en het hart zijn het meest gevoelig voor dit gebrek aan zuurstof.

Afgelopen winter zijn er in Hemiksem in totaal 6 personen met CO-vergiftiging opgenomen in het ziekenhuis wegens defecten aan hun verwarmingstoestellen.

Het gemeentebestuur van Hemiksem stelt de veiligheid van haar inwoners als grote prioriteit en heeft daarom een bestelling geplaatst van CO-melders. CO-melders hebben als doel de CO-concentratie in de lucht te volgen en een alarmsignaal te geven wanneer een bepaalde CO concentratie gedurende een bepaalde tijd overschreden wordt.

De CO-melders zijn van hoge kwaliteit en worden te koop aangeboden aan 25 euro per stuk via het onthaal van het administratief centrum. Bij de aankoop krijg je ook een folder mee met veilige tips en aanbevelingen waar je de CO-melder het beste plaatst. 


;