Menu

Naar de lijst

​Fietstocht: 'Oude kleiputten, nieuwe natuur' - 17 juni

Gepubliceerd op
Fietstocht Plan route fietstocht Orchidee visput Karpers visput Callebeekbos Margrieten park den Akker Bagger Niel Walenhoek

Op 17 juni nodigen de milieuraden van Hemiksem, Schelle en Niel jou uit om deel te nemen aan een fietsverkenning in de drie gemeenten. Tijdens een rustige begeleide tocht kom je meer te weten over het rijke steenbakkerijverleden en ontdek je unieke plekken met spontane en gestuurde natuurontwikkeling in de drie gemeenten.

Onze tocht loopt langs vier kleiputten in Hemiksem, vier in Schelle en “heel veel” in Niel. We nemen je mee naar plaatsen waar je nog nooit kwam.

Na de fietstocht bieden we een drankje aan in Natuur.huis De Paardestal in Niel.

Praktisch

Startlocatie: Kleiput Terlocht, einde van de Terlochtweg te Hemiksem
Vertrek: 17 juni 2018 tussen 13 en 15 uur
Duur: ± 2 uur
Aankomst: Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221, Niel

Route:

1.De spontaan begroeide kleiput tussen Tankopslag Verbeke en scheepswerf.

2.Via N148 en Heemsdaalstraat naar de ingang van de visput, een kleiput met mooi onderhouden en aangeplante natuur

3.Via N148 en Callebeekstraat naar Callebeekbos, kleiput opgevuld met vliegas en daarop spontane ontwikkeling van pioniers bosvegetatie

4. Door bos naar Park Den Akker, kleiput deels opgevuld met afval waarop zich spontaan vegetatie ontwikkelde. Nadien gesaneerd en naar plan verder aangeplant.

5. Via Scheldedijk en Vlietdijk naar Schelle centrum; via Gemeenteplein, Leopoldstraat, Steenwinkelstraat en Tuinlei naar Berrenheibos, een kleiput volgestort met (deels giftig) afval, nadien gesaneerd en beplant voor ontwikkeling van bos. Naast de site ligt een grote vijver in een verlaten kleiput en aan de overzijde bevinden zich een actieve en een opgevulde kleiput.

6. Via Tuinlei, Galileilaan en Wetenschapspark naar de “fietsostrade Niel-Boom” met onderweg enkele volgelopen kleiputten met spontane en aangelegde beplanting.

7. Via Tunnelweg en Boomsestraat naar het eindpunt De Paardestal, het bezoekerscentrum van het Natuurreservaat Walenhoek. Dit gebied van meer dan 10 ha is begroeid met spontaan ontwikkelde bosvegetatie en heeft enkele open plekken en veel waterpartijen.

Downloads

jpg
Route fietstocht.jpg
Grootte: 13 MB

Contact

Sven Vangyseghem

Technisch medewerker - milieu & huisvesting
03 288 26 63
omgeving@hemiksem.be
;