Menu

Naar de lijst

De wesp, vaker een bondgenoot dan een vijand

Gepubliceerd op
wesp

Het wespenseizoen is begonnen. Hoewel we het zwart-gele zoemende diertje liever niet dan wel zien of horen, blijkt de wesp toch vooral onze bondgenoot te zijn.

De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Ze houdt het aantal insecten min of meer onder controle, waardoor we als tuiniers een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Bovendien vangt de wesp enorm veel huisvliegen en muggen, insecten die ons nog veel vaker irriteren dan de wesp.

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten? Het antwoord op deze vraag is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif, laat je het wespennest uiteraard best wel verwijderen.

Maar waarom voelen we ons eigenlijk zo snel geneigd om alle wespennesten te verwijderen? We denken dat wespen zonder aanleiding meteen steken. Dat is echter niet zo. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. Dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. In dergelijk gevallen maak je een wesp agressief waardoor ze zich zal verdedigen en steken. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.

Tot slot is het interessant om te weten waarom wespen op onze zoetigheden afkomen. Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Daar zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. De eigen productie van zoetigheid stopt. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om externe lekkernijen te vinden. Daarbij komen ze dus al snel op het pad van de mens.

Meer informatie kan je vinden op www.wespennest.vlaanderen.


;