De steenmarter is gesignaleerd in Hemiksem

Gepubliceerd op  woensdag 19 jun 2024 om 13:38 uur
De afgelopen weken zijn er enkele steenmarters gesignaleerd in onze gemeente. Deze marterachtigen zijn slimme roofdieren die graag in de buurt van mensen wonen. Meestal bouwen ze hun nest onder een stapel hout of stro, waar ze beschut zijn voor weer en wind.

De steenmarter heeft bij veel mensen niet zo'n goede reputatie omdat hij ook graag zijn nest maakt in (kruip)zolders en dakruimtes en daar heel wat schade veroorzaakt: vernielde dakisolatie, lekke waterleidingen, allerlei kabels die worden doorgebeten, enzovoort. Ook auto's zijn vaak slachtoffer van de steenmarter. Daar bijten ze naar hartenlust op bougiekabels, leidingen van koeling, enzovoort.

Hoe voorkom je schade aan je huis?

  1. Ga na of en waar er een steenmarter in huis is. 
  2. Zoek alle in- en uitgangen en dek die af. Doe dit bij voorkeur 's avonds. Dan zijn de steenmarters op jacht en sluit je hen niet op. Dek alle uitgangen behalve de grootste af. Zo dwing je hen om via die uitgang naar buiten te gaan. Hou de wacht aan de hoofdingang en dek deze af met een stevig materiaal waar de marters niet kunnen doorbijten. Geschikte materialen zijn: houten planken, dik kippengaas (maasbreedte 3 cm of kleiner), enzovoort.
  3. Voorzie best ergens anders een schuilplaats. Als de steenmarter geen alternatieve schuilplaats heeft, kan hij ook verhuizen naar je tuinhuis, de zolder van je buur, ... en is het probleem niet opgelost.

Hoe voorkom je schade aan je auto?

De steenmarter markeert zijn territorium met geursporen. Auto's die regelmatig bewegen kunnen het geurspoor van een andere steenmarter bevatten, waardoor de steenmarter denkt dat er een indringer in zijn territorium is.

Om schade aan je wagen te voorkomen, kan je een van volgende tips gebruiken.

  • Parkeer je auto zo veel mogelijk binnen in je garage. Als je auto binnen staat, kan de steenmarter er niet aan.
  • Laat een stroomstootapparaatje installeren in je motorruimte. Dat apparaat werkt door een lichte elektrische schok te geven wanneer de marter een van de strategisch geplaatste metalen plaatjes in de motorruimte raakt. Er bestaan ook ultrasone apparaatjes die de steenmarters moeten wegjagen. De effectiviteit daarvan is niet gegarandeerd en de ultrasone geluiden veroorzaken veel stress bij vleermuizen, honden, katten, ... Probeer daarom het gebruik van ultrasone geluiden te beperken.
  • Maak de kabels in je motorruimte onbereikbaar. Dat kan door een stevig gaas te installeren waar de steenmarter niet kan doorbijten, of door stevige kabelgoten te installeren. 

Je hebt schade: wat nu?

Via de Vlaamse overheid kan je een schadevergoeding krijgen als jouw eigendom beschadigd is door marterachtigen. Alle info vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Thema's

Naar top