Menu

Naar de lijst

De Gele Doos redt levens

Gepubliceerd op
8409 8426

Ken jij de Gele Doos al? Ze bevat belangrijke medische en persoonlijke informatie die hulpdiensten kunnen gebruiken in noodgevallen. Je bewaart de doos in je koelkast, zodat hulpverleners ze snel terugvinden. Kleef zeker ook de meegeleverde gele sticker onder het sleutelgat van je voor- en achterdeur, zodat de hulpdiensten snel weten dat je een Gele Doos in huis hebt.

Meer weten? Bekijk dan zeker deze video of lees verder! 

Wat is het?

De Gele Doos is een bewaardoos waarin je belangrijke informatie over jezelf, zoals contactgegevens van familieleden, medicatie, allergieën… bewaart. Zo kunnen politie, brandweer of medische zorgverleners je de juiste zorg toedienen wanneer je in nood bent. De doos kan dus levens redden!

Voor wie?

Ons lokaal bestuur biedt, in samenwerking met de Eerstelijnszone RupeLaar en Vlotter, gratis een Gele Doos aan alle 80-plussers aan. In maart 2022 zullen zij een uitnodiging krijgen om hun exemplaar op te halen. Dat kan op 24 en 31 maart, tussen 9 en 16 uur in Woonzorgcentrum Hoghe Cluyse (Bouwerijstraat 50, 2620 Hemiksem). In de toekomst zal iedereen, ongeacht de leeftijd, een Gele Doos kunnen kopen voor drie euro.

Wat moet in de Gele Doos zitten?

In de doos zit alleen informatie die hulpverleners echt nodig hebben om snel en veilig te handelen:

 • Een recente pasfoto.
 • Een kopie van uw identiteitskaart.
 • Een ingevulde fiche 'vermiste persoon'.
 • Een ingevulde medische fiche.
 • Een medicatielijst.
 • Eventueel een wilsbeschikking.
Hoe vul je de Gele Doos?
 1. Stop een pasfoto vooraan in je mapje. Let erop dat de foto goed zichtbaar is.
 2. Maak een kopie van je identiteitskaart en steek die ook in het mapje.
 3. Vul de medische fiche en het document 'vermiste persoon' zo duidelijk mogelijk en volledig mogelijk in. Beide documenten zitten in de doos als je ze afhaalt. Je vindt ze ook onderaan deze pagina terug, samen met de handleiding. Vraag gerust hulp aan familie, vrienden, mantelzorger, thuishulp, je huisarts of je apotheker die je situatie goed kennen om de formulieren om te vullen. Voeg ze dan ook toe aan het mapje.
 4. Stop indien gewenst je medicatieschema en wilsbeschikking in het mapje.
 5. Steek het mapje in de Gele Doos en bewaar ze in de koelkast.
 6. Kleef de bijgeleverde gele sticker onder het sleutelgat aan de binnenkant van je voor- en achterdeur.
Belangrijk!
 • Elk gezinslid heeft zijn eigen mapje in de doos zitten. Is er in het gezin al een Gele Doos aanwezig, dan krijgen de volgende gezinsleden die in aanmerking komen énkel het mapje met de documenten en géén Gele doos. Voorbeeld: een gezin kan dus 1 doos met 2 mapjes hebben indien er 2 inwoners zijn in het gezin die binnen de doelgroep vallen.
 • Verandert je situatie? Pas dan ook de documenten in de doos aan. Een blanco versie kan je onderaan deze pagina downloaden.
 • Stop geen medicatie, codes, wachtwoorden of rekeningnummers in de doos.
Meer weten? Bekijk dan zeker deze video!

Downloads

pdf
Medische fiche.pdf
Grootte: 458 KB
pdf
Uitleg Medische fiche.pdf
Grootte: 276 KB
pdf
Fiche vermiste persoon.pdf
Grootte: 246 KB
pdf
pdf
Stappenplan.pdf
Grootte: 220 KB

;