Menu

Naar de lijst

​Dag van de 112

Gepubliceerd op
banner1-app112-BE-NL

Vandaag, op 11 februari, is het de Europese 112-dag. In 1991 werd naast het nationale alarmnummer ook het Europese alarmnummer 112 ingevoerd. Sinds 2008 kan je de noodoproepdiensten bereiken vanaf alle vaste en mobiele netwerken en dit in elke lidstaat van de Europese Unie en dit is altijd gratis.

Sinds 2017 bestaat er in België ook een app waarmee je vanaf je smartphone de dringende hulp kan inroepen van brandweer, ambulance en/of politie. Het belangrijkste voordeel van deze gratis app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en dat je deze dus ook kan gebruiken wanneer je in paniek bent. Bovendien stuurt de app je locatie door naar de noodcentrale zodat deze kostbare tijdswinst oplevert wanneer je je bijvoorbeeld op een afgelegen plaats bevindt.
Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren en kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren.

Nadat je de app hebt gedownload kan je in de registratie ook bepaalde medische informatie doorgeven, zoals bijvoorbeeld allergieën, hartproblemen, diabetes,… . Zo krijgen die hulpdiensten deze info meteen te zien bij een oproep en zijn ze dus beter voorbereid.

De "app 112 BE" is volledig gratis en kan je terugvinden voor Android in de play store of voor Apple in de app store.

Uiteraard blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en gsm.  

https://www.112.be/nl/app


;