Menu

Naar de lijst

COVID-screening, laat je gratis testen bij terugkeer uit een risicogebied of symptomen

Gepubliceerd op
apotheek

Vanaf maandag 1 november kunnen personen met COVID-19-symptomen en reizigers die terugkeren uit een risicogebied een snelle antigeentest laten uitvoeren in een apotheek. De tests zijn gratis, aangezien ze volledig worden terugbetaald door de ziekteverzekering.

Wie kan zich vanaf 1 november gratis laten testen?

  • Personen ouder dan 6 jaar die sinds maximaal 5 dagen symptomen vertonen die kenmerkend zijn voor COVID-19 (hoest, verlies van smaak of reuk, koorts, vermoeidheid, enz.) kunnen zich gratis laten testen in een apotheek.

    Het is aan de apotheker om te oordelen of de test in de apotheek kan worden uitgevoerd of dat u moet worden doorverwezen naar een arts of een testcentrum (bv. als u al langer dan 5 dagen symptomen vertoont). Het is ook aan de apotheker om te bepalen of u al dan niet voldoet aan de criteria voor een gratis test.

  • Reizigers die terugkeren uit een land of regio met een hoog infectierisico kunnen zich vanaf 1 november ook gratis laten testen in apotheken. Om in aanmerking te komen, hebben zij een CTPC-code nodig, die hen zal toegekend worden na het opsturen van het Passenger Locator Form.

Opgelet ! Als u geen COVID-19-symptomen heeft en niet uit een risicogebied bent teruggekeerd, kunt u zich ook in een apotheek laten testen, maar dan is de test wel betalend.

Meer info:https://www.apotheek.be/nl/News/Pages/Bent-u-net-terug-van-een-reis-of-hebt-u-last-van-COVID-19-symptomen-Laat-u-gratis-testen-in-een-apotheek.aspx

Heb je een CTP-code ontvangen?

Maar dan online een afspraak voor een PCR-test in onze triageposten in Rumst of Bornem. Je kan ook telefonisch een afspraak boeken via 052 25 80 25.

Je hebt géén CTP-code?

Door deze vragenlijst in te vullen, kan je inschatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Heb je milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

Heb je COVID-19-symptomen én medisch onderzoek nodig van een arts?

Neem dan contact op met je eigen huisarts of contacteer in het weekend Wachtpost N16 via 03 886 16 16.

Gezien de explosieve stijging van het aantal COVID-testen is het mogelijk dat het langer dan 24 uur duurt vooraleer jouw COVID-resultaat gekend is. Medina doet al het mogelijke om jouw resultaat binnen de 48 uur te bezorgen.

Meer info: website HAK Schelde-Rupel


;