Menu

Naar de lijst

Covid-19 informatie voor handelaars bij heropening

Gepubliceerd op
Winkelkar

Naar aanleiding van de afbouw van de corona-maatregelen kunnen de winkels vanaf 11 mei terug openen. De heropening moet uiteraard gebeuren conform de social distance en hygiënevoorschriften, die opgenomen zijn in een winkelplan.

Op vraag van de gouverneur verzoekt de burgemeester alle handelaars, die hun winkel terug willen openen, een werkwijze (winkelplan) uit te werken op papier. Deze werkwijze moet bij politie- of andere controle voorgelegd kunnen worden.

Over welke oppervlakte beschikt de winkel? Hoeveel klanten mogen tegelijkertijd binnen in de winkel? Hoe wordt binnenkomen en buitengaan georganiseerd? Welk circuit is er binnen de winkel? Hoe zorgt het personeel voor de hygiëne van zichzelf, van de zaak, van de klanten? Hoe kan er worden betaald? Welke beschermingsmiddelen zijn er? Het sjabloon in bijlage helpt je hierbij alvast op weg.

Opgelet, de mogelijke heropening geldt niet voor contactberoepen (zoals kappers), zij kunnen ten vroegste vanaf 18 mei openen na bevestiging van de Nationale Veiligheidsraad, maar kunnen wel al een plan opmaken.

Het is de verantwoordelijkheid van de handelaar om aan te tonen dat men heeft nagedacht over hoe men de regels inzake hygiëne en social distance wil handhaven. De sectoriële protocollen en de generieke gids voor bedrijven (hieronder te downloaden) zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel. Om het u makkelijk te maken hebben we alvast een sjabloon van het Covid-19 winkelplan en affiche onderaan bijgevoegd omte downloaden.

Ter herinnering: voor alle winkels, ook de winkels die altijd open zijn gebleven, geldt dat zij de nodige maatregelen moeten nemen om de social distancing maatregelen te respecteren en in het bijzonder het houden van de sociale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Iedereen moet dus een plan kunnen voorleggen.

Downloads

docx
Covid-19 winkelplan.docx
Grootte: 43 KB
pdf
pdf
Generiekegids.pdf
Grootte: 7.7 MB
pdf
Gids Opening Handel.pdf
Grootte: 1.1 MB

;