Menu

Naar de lijst

Controleer de geldigheid van je rijbewijs

Gepubliceerd op
rijbewijs

In Hemiksem werden de eerste rijbewijzen in het Europese bankkaartmodel in september 2011 uitgereikt. Aangezien deze rijbewijzen 10 jaar geldig zijn, is het belangrijk om zeker in de gaten te houden of jouw rijbewijs (bijna) aan vervanging toe is.

In tegenstelling tot de eID, laat de federale toepassing voor rijbewijzen momenteel niet toe om bestuurders aan te schrijven als het rijbewijs bijna verstreken is. Je ontvangt dus geen brief als je rijbewijs vervalt. Het is daarom heel belangrijk om de geldigheidsdatum in de gaten te houden. Vraag zeker 3 maanden voor het einde van de geldigheidsdatum een nieuw rijbewijs aan om te voorkomen dat je zonder geldig rijbewijs zou rijden.

Ben je verplicht om je papieren rijbewijs om te wisselen?

Nee, dat is pas verplicht in 2033. Het is wel aan te raden om over te schakelen naar een bankkaartmodel wanneer je foto niet meer actueel is of als je vaak met de wagen naar het buitenland gaat.

Moet je binnenkort een nieuwe eID aanvragen?

Overweeg dan om je papieren rijbewijs op hetzelfde moment om te wisselen. De geldigheidsduur van beide documenten loopt dan gelijk. Bij het vernieuwen van je eID word je er dan automatisch aan herinnerd dat je rijbewijs ook aan vernieuwing toe is.

Heb ik een nieuwe pasfoto nodig?

Je moet geen nieuwe pasfoto laten nemen om een nieuw rijbewijs aan te vragen; de foto wordt overgenomen van je eID. Als deze foto verouderd is, wordt wel aangeraden om zowel je eID als rijbewijs te laten vernieuwen.

Hoe aanvragen?

Je leest er alles over op https://hemiksem.be/inwoners/europese-rijbewijzen 


;