Menu

Naar de lijst

Boom zoekt tuin * actie verlengd tot 14 juni *

Gepubliceerd op
boomzoekttuin

De afgelopen tientallen jaren zijn bomen in grote aantallen uit het landschap verdwenen door de toenemende bebouwing. Een spijtige zaak, want bomen zijn onze groene longen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Bomen halen de CO2 die we dagelijks massaal uitstoten uit de lucht en zetten het om in zuurstof. In dorpen en steden zorgen ze voor een verkoelend effect en hebben ze een bufferende werking tegen wateroverlast.

Nog een belangrijke meerwaarde is het positieve effect van groen op de fysieke en mentale gezondheid: het verlaagt de stress, verhoogt de concentratie, zorgt voor een betere nachtrust en kan het sociaal contact bevorderen in een buurt. Ze vervullen tenslotte een belangrijke natuurfunctie: dieren vinden er beschutting, voedsel en nestgelegenheid en gebruiken deze groene aders als natuurlijke verbindingen tussen afzonderlijke natuurgebieden.

Biodiversiteit

In sterk verstedelijkte gebieden zijn er vaak strak aangelegde tuinen en is er niet veel ruimte voor wilde plantengroei. Bomen zijn echter belangrijke ecologische corridors binnen het landschap en zijn als dusdanig erg belangrijk voor het verhogen van de plaatselijke biodiversiteit in het verstedelijkt landschap.

Vertrekkende vanuit de provinciale visie op het groenblauw netwerk in het Rivierenland willen we dieren en planten meer kansen geven in onze regio.

In Rivierenland vind je groene infrastructuur op veel (versnipperde) locaties: in de stad en op het platteland, in of nabij waterlopen, in een landschappelijk waardevol gebied, langs een drukke weg of op een industrieterrein. Iedereen kan namelijk op zijn eigen niveau een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een groter netwerk van groene infrastructuur.

Daarom startte Regionaal Landschap Rivierenland in samenwerking met de gemeente Hemiksem, Natuurpunt Rupelstreek, VELT en met de steun van provincie Antwerpen de campagne ‘Boom zoekt tuin’.

Gratis bomen

Onze gemeente heeft al veel groen dankzij de verschillende parken en groene privédomeinen maar het kan nog beter. Vele (voor)tuinen missen vaak nog een stukje groen en daar wil Hemiksem een handje bij toesteken. De gemeente Hemiksem geeft bomen weg!

Bestel via bijgevoegd formulier (download onderaan) een lijsterbes of winterlinde. Dit zijn inheemse bomen uit de streek en zijn favoriete bomen voor vlinders, bijen en vogels. Winterlinde is eerder geschikt voor grote tuinen terwijl lijsterbes door haar omvang ook geschikt is voor stadstuinen. Alle informatie over hoe je een boom moet planten en onderhouden zal je meegegeven worden bij het afhaalmoment aan de hand van een brochure en een informatiesessie. 

De groenste straat, de straat waarin het meest aantal bomen worden geplant, wordt nog eens extra in de bloemetjes gezet. Dus moedig ook zeker je buren aan om een gratis boom aan te schaffen.

Hoe bestellen?

Duid je keuze aan en lever het ingevulde bestelformulier (onderaan te downloaden) in:

- Gemeentehuis: technische dienst – Sven Van Gysegem

- E-mail: een kopie van het invulstrookje per mail naar an-katrien.cuypers@rlrl.be (let op: je bestelling is pas definitief als je een antwoord ontvangen hebt)

Hoe afhalen?

Wanneer:

Zaterdag 28 november van 10.30u tot 12u

Waar:

Gemeentemagazijn, Gilliotstraat 50, Hemiksem

Voorwaarden

- 1 gratis boom per gezin

- Plant de boom binnen de grenzen van de gemeente Hemiksem

- Plant de boom minimum 2m van de perceelsgrens

- Er worden in totaal 250 bomen weggegeven, dus wees snel

Downloads

pdf
Boom zoekt tuin.pdf
Grootte: 978 KB

Contact

Sven Vangyseghem

Technisch medewerker - milieu & huisvesting
03 288 26 63
omgeving@hemiksem.be

Milieudienst

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 63
E-mail: omgeving@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak, u kan voor een afspraak bellen naar 03 288 26 20 of mailen naar afspraken@hemiksem.be.

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag - woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 20/07/2020, 21/07/2020, 02/11/2020, 11/11/2020, 25/12/2020
Deze dienst is nu gesloten
;