Menu

Naar de lijst

Bijzondere 11 novemberplechtigheid

Gepubliceerd op
Schermafbeelding 2021-11-05 om 15.27.04

Hemiksem herdenkt alsnog de bevrijding van denkampen en het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens een bijzondere 11 novemberplechtigheid. De herdenking ‘75 jaar Bevrijding van de kampen en Einde van de Tweede Wereldoorlog’ in Hemiksem kon in 2020 niet doorgaan omwille van de toen geldende coronamaatregelen.

Het gemeentebestuur van Hemiksem en het bestuur van de Confederatie der Vaderlandslievende Groeperingen van Hemiksem hebben eraan gehouden om de historische feiten in 1945, namelijk de bevrijding van de kampen in april 1945 en het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei 1945 alsnog te herdenken.

Op donderdag 11 november 2021 vindt in Hemiksem de bijzondere 11 novemberplechtigheid ‘75+1 jaar Bevrijding van de kampen en Einde Tweede Wereldoorlog’ plaats. Na de herdenkings- en vredesviering in de Sint-Niklaaskerk ter nagedachtenis van de Hemiksemse oorlogsslachtoffers van de beide wereldoorlogen zal aan het oorlogsmonument op de Gemeenteplaats een korte plechtigheid worden gehouden. 

Aansluitend worden de aanwezigen begeleid naar de begraafplaats in de Kerkstraat. Aan het erepark zal de plechtigheid vervolgd worden met het ontsteken van de vlam op het gedenkteken en een dodenappel met naamafroeping van de 76 Hemiksemse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Verder zal het project van het Instituut voor Oorlogserfgoed ‘Onze Vergeten Helden 40-45’ met focus op de overleden Belgische militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog toegelicht worden. Er zal eveneens aandacht besteed worden aan de politieke gevangenen.

Om de toekomstige bezoekers van de begraafplaats beter te informeren over het erepark met gedenkteken werd een informatiepaneel geplaatst. Dit zal tijdens de plechtigheid onthuld worden.

PROGRAMMA

10.00 uur

Herdenkings- en vredesviering in de Sint-Niklaaskerk ter nagedachtenis van de Hemiksemse oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

10.30 uur

Plechtigheid aan het oorlogsmonument van de gesneuvelden op de Gemeenteplaats

10.40 uur

Optocht naar de begraafplaats in de Kerkstraat

10.50 uur

Plechtigheid aan het erepark op de begraafplaats


;