Menu

Naar de lijst

Bijsturing coronamaatregelen

Gepubliceerd op
6 gouden regels

Op woensdag 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen en communiceerde over de verdere maatregelen om de coronabesmettingen in te dijken. Er komt geen verstrenging maar enkele bestaande maatregelen worden wel aangepast en zelfs versoepeld.

Zo verandert de Nationale Veiligheidsraad van crisisbeleid naar risicobeleid, waarbij ze de situaties blijven opvolgen. Hierbij blijft de aandacht gaan naar de 6 gouden regels. 

Wat verandert er?

Bubbel van vijf wordt een referentiecijfer voor nauwe contacten dat kan variëren tussen één en vijf, afhankelijk van de gezondheidssituatie.
Iedereen mag individueel vijf personen per maand kiezen met wie hij nauw contact mag hebben. 

Als u zelf een feest of evenement organiseert, ook op straat, blijft het aantal aanwezigen beperkt tot tien personen.

Voor professioneel georganiseerde evenementen gelden de regels zoals in de horeca: er is geen limiet van het aantal aanwezige personen, maar er mogen maximaal tien mensen aan een tafel zitten. De protocollen voor horeca dienen gevolgd te worden. 

Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

Hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er zullen worden genomen. 

Symptomen 

Als u symptomen hebt neemt u contact op met uw arts. U ondergaat dan mogelijk een test en uw arts kan u zeven dagen in quarantaine laat gaan. Als u positief test, blijft u in quarantaine. 

Als u hoort dat u in nauw contact bent geweest met een coronapatiënt, gaat u meteen zeven dagen in quarantaine, te tellen vanaf het laatste nauwe contact met die persoon.

Mondmasker

Het mondmasker is vanaf 1 oktober niet langer verplicht buiten, behalve op heel drukke plaatsen waar een veilige afstand niet gegarandeerd kan worden.

Meer info over de maatregelen kan je vinden op deze site.


;