Menu

Naar de lijst

Belangrijk voor wie terugkomt uit het buitenland

Gepubliceerd op
Flattenthecurve

Niet iedereen bracht de kerstvakantie in eigen land door. Buitenlandse reizen worden sterk afgeraden maar misschien had je een goede reden om de afgelopen dagen in het buitenland door te brengen.

Denk er aan dat je bij terugkeer naar België zal moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en verplichtingen.

België geeft alle landen een kleurcode. Zo weet jij of het veilig is om te vertrekken naar het buitenland. Op dit moment kleurt Europa rood. Dit wil zeggen: het is sterk afgeraden om te vertrekken.

Om te voorkomen dat door het internationaal reisverkeer de verspreiding van COVID-19 opnieuw wordt versneld, heeft het Overlegcomité op 30 december 2020 beslist de reisregels als volgt te verscherpen:

Verplichte quarantaine na verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Alle verblijven in rode zones worden voortaan beschouwd als hoogrisicocontacten. Daarom zal met ingang van 31 december 2020 iedereen (inwoners en niet-inwoners) die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeert, in quarantaine moeten. De quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine.

Deze maatregel geldt voorlopig al tot 15 januari. Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen strikte uitzonderingen voorzien:

  • Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever (conform de beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 2 december 2020);
  • Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen);
  • Voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.

  • PCR-test bij terugkeer op dag 1 en dag 7. Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 en dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen. Vanaf zaterdag 2 januari 2021 zullen mensen na terugkeer een sms ontvangen waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. Op Brussels Airport zal de testcapaciteit verder worden uitgebreid, om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen. Op de luchthavens van Charleroi en het station Brussel-Zuid wordt testcapaciteit ontwikkeld.

  • Extra controles bij terugkeer uit het buitenland. Een bijzondere inspanning zal gebeuren om de controle op deze maatregelen bij het grensoverschrijdende verkeer te versterken. Het gaat onder meer om het controleren van het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners.

Als je langer dan 48 uur in het buitenland geweest bent, moet je voor terugkeer het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Vul het in binnen de 48 uur voor je aankomst in België.

Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona.
Krijg je een sms? Je hebt een hoog risico op corona. Je moet in quarantaine. De sms bevat een code om je te laten testen.
Krijg je geen sms? Je hoeft niet in quarantaine.
Er zal gecontroleerd worden of reizigers die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven het Passagier Lokalisatie Formulier hebben ingevuld. De politie zal daarop controles uitvoeren aan de grenzen, maar ook in luchthavens en in stations.

;