Hoe bestrijd je de Aziatische hoornaar?

Gepubliceerd op  maandag 17 jun 2024 om 10:30 uur
De Aziatische hoornhaar is een uitheemse insectensoort die veel schade kan aanrichten aan lokale biodiversiteit en veel overlast kan veroorzaken voor mensen die (onbewust) in de buurt van de nesten komen.

Omdat we een relatief natte winter en lente gehad hebben, loopt de ontwikkeling van verschillende nesten sterker uiteen dan andere jaren.

De eerste werksters zijn daar

De koninginnen ontwaken in het voorjaar (vanaf 13°C) uit hun winterslaap. Ze overwinterden in de grond, onder boomstammen, in een schuur ... Ze maken dan een embryonaal nest ter grootte van een pingpongbal tot tennisbal met de eerste larven. Eén koningin verzorgt ze, geeft ze eten, houdt ze warm en bouwt het nest verder uit. Wanneer de eerste werksters uitvliegen, nemen ze deze taken van de koningin over. Zij blijft in het nest en heeft nog maar één taak: eieren leggen. 

Hoe ga je de strijd aan?

Kijk in je tuinhuis of schuur, onder boomstammen of in spouwmuren of nestkasten of je nergens nesten ziet hangen. Als je een embryonaal nest tegenkomt, kan je dat nog gemakkelijk laten verwijderen zonder biociden. Om een hoornaarnest te laten verwijderen, neem je contact op met een erkende aannemer. Zij verwijderen het nest, samen met de koningin. 

Vind een aannemer in je buurt

Let op voor nesten

Hoornaarnesten ontwikkelen zich tot de grootte van een volleybal en bevinden zich meestal op lage hoogte, bijvoorbeeld in hagen of tuinhuisjes. Kijk dus zeker goed in je haag voor je snoeit. Als de Aziatische hoornaar zich bedreigd voelt, gaat hij in de aanval. 

Ga nooit zelf experimenteren met verdelging van de nesten. Contacteer steeds een erkende aannemer die de nesten professioneel en veilig verwijdert. Klassieke wespenpakken bieden geen bescherming tegen de steek van de Aziatische hoornaar.

Thema's

Naar top