Menu

Naar de lijst

250 jaar Sint-Niklaaskerk

Gepubliceerd op
kerk

8 september 1772. Hemiksem maakt zich klaar voor een heuglijke ochtend. De gloednieuwe Sint-Niklaaskerk op de Gemeenteplaats is klaar. Voor de eerste keer vindt er een mis plaats. Vanuit de oude kerk op het Kerkeneinde vertrekken vele gelovigen in stoet naar het nieuwe gebedshuis. Anno 2022 is de Sint-Niklaaskerk 250 jaar oud en is bijna elke Hemiksemnaar er wel eens geweest. Voor een eucharistievering, een doop, een vormselviering, een huwelijk of een begrafenis. Doorheen de gelukkige en soms ook droevige momenten, groeide de kerk uit tot een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Hemiksem. 

250 jaar Sint-Niklaaskerk, dat laten de parochie en de kerkraad niet zomaar voorbijgaan. Op donderdagavond 8 september 2022, 250 jaar na de eerste mis, is er een orgelconcert in de kerk. Jan Van Mol zal het beschermde Van Peteghemorgel bespelen. Hij is de organist van de Antwerpse Sint-Pauluskerk en docent aan het Koninklijk Conservatorium. 

Op zondag 11 september 2022 is er een plechtige eucharistieviering waarin de nog levende priesters die aan de kerk verbonden waren of zijn, zullen voorgaan. Nadien bieden de parochieraad, kerkraad en het lokaal bestuur een receptie aan. 

De heemkundige kring zal in haar driemaandelijkse tijdschrift Heymissen artikels over de geschiedenis van de kerk en haar kunstschatten publiceren. Deze teksten worden bovendien begin september in boekvorm uitgegeven.


;