Menu

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Tijdens de wintermaanden kunnen sneeuw en ijzel zorgen voor gladde straten, fiets- en voetpaden. Het gemeentebestuur probeert in zulke situaties het doorgaand verkeer zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Onze gemeente verkoopt geen strooizout.


Wegen

Bij het strooien wordt er prioriteit gegeven aan gemeentewegen die ook als reisweg door de bussen van De Lijn gebruikt worden. Hierbij krijgen ook de belangrijkste wegen en de straten waar scholen gevestigd zijn voorrang.

Vervolgens worden sterk hellende straten aangepakt. Tot slot komen de kleinere straten aan de beurt. Wat het sneeuwruimen betreft, gaat de nodige aandacht naar wachthuisjes en haltes van de lijnbussen en naar de omgeving van scholen. Zout strooien in straten waar weinig verkeer komt is niet efficiënt. Strooizout heeft immers een chemische reactie nodig die ontstaat door wrijving. 

In straten zonder voetpaden ben je als bewoner verplicht 1 meter voor jouw pand ijs- en sneeuw vrij te houden zodat iedereen er veilig kan passeren. 

Fietspaden

De gemeente Hemiksem beschikt over een pekelstrooier om fietspaden ijs- en sneeuwvrij te houden. Is de sneeuwlaag te dik, dan wordt eerst de sneeuwruimer bovengehaald die de sneeuw mechanisch opzij legt. Daarna wordt er gestrooid met pekel.

Waarom pekel strooien op een fietspad? Omdat dit ook werkt bij een lage verkeersintensiteit. Waarom dan geen pekel strooien op de wegen? Omdat pekel een minder lange werking heeft dan (nat) zout.

Voetpaden

Ook voetpaden moeten sneeuw- en ijsvrij blijven en daarvoor rekenen we op jullie medewerking.

Heb je een voetpad voor jouw woning of eigendom? Vergeet bij sneeuw of ijzel dan niet om het voetpad voor de eigen woning ijs- en sneeuwvrij te maken. Je kan de sneeuw aan de rand van het voetpad ophopen op een manier waarop het de weggebruikers niet hindert. De rijweg en straatgoot moeten uiteraard sneeuwvrij blijven. 

In straten zonder voetpaden ben je als bewoner verplicht 1 meter voor jouw pand ijs- en sneeuw vrij te houden zodat iedereen er veilig kan passeren. 

Voor een sneeuwvrij voetpad rekenen we in de eerste plaats op de solidariteit tussen de bewoners. Ben je echter slecht te been of alleen en niet in staat om sneeuw te ruimen? Maak dan gebruik van de diensten van IMSIR. 

Sneeuwruimservice Vlotter

Vlotter biedt dé oplossing voor zorgbehoevende personen of gezinnen die zelf geen sneeuw kunnen ruimen. Personeel van de sociale werkplaats van Vlotter komt na aanvraag zo snel mogelijk thuis langs om voetpaden en toegangen vrij te maken. 

Er wordt een forfaitaire vergoeding van 2,50 euro per ruimbeurt gevraagd. De vergoeding wordt rechtstreeks geïnd bij de gebruikers nadat de diensten de sneeuw hebben verwijderd. Je kan op werkdagen gebruik maken van de sneeuwruimservice: maandag tot en met donderdag van 08.30 u. tot 16.00 u. en vrijdag van 8.30 u. tot 14.00 u.

Tel: 03 843 33 29
www.vlotter.be

Downloads


Contact

Dirk Smits

Afdelingshoofd - algemene leiding & openbare werken
03 288 26 60
dirk.smits@hemiksem.be

Dienst Mobiliteit

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 76
E-mail: mobiliteit@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak, u kan voor een afspraak bellen naar 03 288 26 20 of mailen naar afspraken@hemiksem.be.

Openingsuren

Maandag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 13/05/2021, 14/05/2021, 24/05/2021, 21/07/2021, 01/11/2021, 02/11/2021, 11/11/2021, 12/11/2021, 24/12/2021, 31/12/2021
Deze dienst is nu gesloten