Menu

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Houders van een erkend geldig buitenlands rijbewijs kunnen dit omwisselen tegen een Belgisch rijbewijs. Het buitenlands rijbewijs moet je indienen bij de dienst Burgerzaken.


Voorwaarden

Je moet een houder zijn van een rijbewijs van een lidstaat van de Europe Economsiche Ruimte. Dat zijn deze landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittanië, Hongarije, Ierland, Ijsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Je moet:

  • ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van een Belgische gemeente en houder zijn van een geldige identiteitskaart of document OF
  • het bewijs leveren van een inschrijving in een Belgische onderwijsinstelling gedurende 6 maanden en houder zijn van een bijlage 33 OF
  • houder zijn van een in België afgegeven geldige diplomatieke, consulaire of bijzondere identiteitskaart.

Bijkomende voorwaarden voor een niet-Europees rijbewijs:

  • het rijbewijs moet verkregen zijn vóór de inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister OF
  • het rijbewijs moet verkregen zijn na een verblijf van 185 dagen in het land van afgifte.

Aanvragen

Het buitenlands rijbewijs wordt overgemaakt aan de politiedienst van de gemeente. Zij controleren of het rijbewijs echt en authentiek is. Pas nadien kan het buitenlands rijbewijs voor een Belgisch rijbewijs worden omgewisseld.

Opmerkingen

  • Als je houder bent van een niet-erkend Europees of niet-Europees rijbewijs en als je dezelfde categorie wenst te behalen, moet je slagen voor het theoretisch en praktisch examen. Je dient hiervoor echter geen lessen te volgen. Dit geldt voor elk Europees of buitenlands rijbewijs, zelfs als het niet erkend of niet meer geldig is.
  • Voor personen ingeschreven in het wachtregister van een Belgische gemeente geldt het Belgisch rijbewijs slechts voor één jaar.

Kosten

De kostprijs voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs bedraagt € 25. 


Contact

Miranda Van De Vyver

Administratief medewerker
03 288 26 73
miranda@hemiksem.be

Dienst Burgerzaken

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 70
E-mail: johnny.claes@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak, u kan voor een afspraak bellen naar 03 288 26 20 of mailen naar afspraken@hemiksem.be.

Op de dienst Burgerzaken kan je onder andere terecht voor allerlei identiteitsbewijzen, de aangifte van een pasgeborene of het plannen van een huwelijk.  Ook voor je rijbewijs moet je hier zijn.

Vraag je documenten op via het e-loket

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u, 18.00u - 19.30u
Woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 02/11/2020, 11/11/2020, 25/12/2020
Deze dienst is nu gesloten