Menu


Omschrijving

Je kan je wil over het levenseinde en je eventuele weigering van medische zorg uitdrukken in een zogenaamde wilsverklaring, voor het geval je niet meer in staat bent dit kenbaar te maken, bijvoorbeeld door een coma.

Voorafgaandelijke wilsverklaring over euthanasie Dit is een schriftelijke verklaring, die je kan laten registreren via het gemeentehuis, waarin een persoon te kennen geeft ingeval hij/zij wilsonbekwaam zou zijn dat een arts euthanasie toepast volgens de voorwaarden bepaald in de euthanasiewet. De arts moet vaststellen dat:

 • de persoon lijdt aan een ernstige en ongeneeslijke aandoening veroorzaakt door ongeval of ziekte
 • de persoon buiten bewustzijn is (dus enkel bij coma)
 • deze toestand onomkeerbaar is volgens de huidige stand van de wetenschap

Dit mag echter niet verward worden met voorafgaandelijke negatieve wilsverklaring. Dit is een schriftelijke verklaring van een persoon die wenst dat er geen levensverlengende behandeling wordt toegediend als hij/zij niet langer wilsbekwaam is en er geen hoop op genezing meer is. Deze verklaring kan je niet laten registreren via het gemeentehuis. Je kan ze wel laten registreren via de 'vzw Recht op Waardig Sterven' en eventueel een kopie bezorgen aan je huisarts, familie of vertrouwenspersoon.

Downloads

pdf

Voorwaarden

Iedere meerderjarige die beschikt over een rijksregisternummer en handelings-/wilsbekwaam is.

Procedure

De wilsverklaring over euthanasie gebeurt via een vastgelegd formulier (bepaald door de euthanasiewet) en is slechts 5 jaar geldig waarna het opnieuw bevestigd kan worden. Je kan deze wilsverklaring laten registeren via het Administratief Centrum. Deze registratie is niet verplicht. Als je jouw wilsverklaring laat registreren zijn artsen snel op de hoogte van het bestaan ervan. 

Je kan het formulier ook verkrijgen bij de dienst Burgerzaken op het Administratief Centrum, waar het geregistreerd kan worden. Praktische details over hoe je de voorafgaande wilsverklaring moet invullen, vind je op de website www.euthanasiewilsverklaring.be (onder de rubriek 'burgers').

De wilsverklaring kan op elk moment opgesteld, herzien of ingetrokken worden. Het formulier moet duidelijk leesbaar ingevuld worden samen met twee meerderjarige getuigen, waarvan er minstens één geen mogelijk materieel belang heeft bij je overlijden (dus geen familie). De verklaring wordt ondertekend door degene die de verklaring aflegt, door de getuigen en in voorkomend geval door de vertrouwenspersonen. Deze mogen geen arts of verplegend personeel zijn.

Downloads

pdf

Wat meebrengen

 • identiteitskaart (of een kopie) van de persoon die de wilsverklaring aflegt
 • identiteitskaart (of een kopie) van de getuigen die de wilsverklaring mee dienen te ondertekenen
 • eventueel medisch attest indien de aangeboden wilsverklaring van een persoon is die lichamelijk niet in staat is de wilsverklaring te ondertekenen

Kosten

Bedrag

De verklaring en de registratie zijn gratis.

Leif-kaart

De LEIFkaart verzamelt de wilsverklaringen die je bezit.

Sommige wilsverklaringen moeten geregistreerd zijn op het gemeentebestuur om geldig te zijn zoals een laatste wilsbeschikking (verklaring inzake de wijze van teraardebestelling), een euthanasieverklaring en een verklaring voor orgaandonatie.

Hoe aanvragen?

Je kan je LEIFkaart op 2 manieren kosteloos bij LEIF bestellen:

 • Je vult het aanvraagformulier in met al je noodzakelijke gegevens en verzendt het gefrankeerd naar:
  LEIF
  J. Vander Vekenstraat 158
  1780 Wemmel
 • Je bestelt de LEIFkaart online.


Contact

Mireille Bruwière

Administratief medewerker
03 288 26 72
burgerlijkestand@hemiksem.be

Dienst Burgerzaken

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 70
E-mail: johnny.claes@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak, u kan voor een afspraak bellen naar 03 288 26 20 of mailen naar afspraken@hemiksem.be.

Op de dienst Burgerzaken kan je onder andere terecht voor allerlei identiteitsbewijzen, de aangifte van een pasgeborene of het plannen van een huwelijk.  Ook voor je rijbewijs moet je hier zijn.

Vraag je documenten op via het e-loket

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u, 18.00u - 19.30u
Woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 20/07/2020, 21/07/2020, 02/11/2020, 11/11/2020, 25/12/2020
Deze dienst is nu gesloten