Fietsbeleid

Om het verkeer in stedelijke gebieden te verminderen, wordt er veel nadruk gelegd op het verbeteren van het fietsroutenetwerk. Door dit netwerk uit te breiden, kan de fiets nog vaker worden gebruikt voor reizen tussen huis en school of werk, vooral in combinatie met het openbaar vervoer.

Maar het beleid voor fietsen moet niet alleen gericht zijn op belangrijke wegen; ook buiten deze wegen moet de fiets een belangrijke rol spelen.

Ga naar de website van Mobiel Vlaanderen

Fiets labelen

Een effectieve manier om diefstal van fietsen te voorkomen, is door je fiets te labelen. Onderzoek toont aan dat een gelabelde fiets minder snel gestolen wordt dan een niet-gelabelde fiets. Bovendien vergroot het de kans om je fiets terug te vinden als deze toch gestolen wordt. Veel fietsdiefstallen zijn gebruiksdiefstallen, waarbij de fiets na gebruik wordt achtergelaten.

Bij fietslabeling wordt een uniek registratienummer op het frame van de fiets aangebracht. Dit nummer is gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar en wordt aangebracht met een thermisch beveiligingsetiket. Dit label is zeer moeilijk te verwijderen en beschermt het frame tegen beschadiging, wat belangrijk kan zijn voor de garantievoorwaarden van je fiets.

Je kunt dagelijks tijdens openingstijden terecht bij het Administratief Centrum om je fiets te laten labelen met een sticker. Meld je hiervoor aan bij het onthaal.

Fietsroutenetwerk Antwerpen

BFF staat voor Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk en bevat fietsroutes voor doelgericht verplaatsingen. Het netwerk richt zich op het fietsverkeer naar woonkernen, winkelcentra, scholen, stations, sportclubs, het zwembad, de bibiliotheek,... 

Nog niet alle routes zijn momenteel befietsbaar. Je kunt het BFF en de mate van befietsbaarheid raadplegen in het geoloket. De verklaring over de soorten routes en het kleurgebruik op de kaart vind je hier.

Naar top