Menu

Bouwen & verbouwen

Bij de aankoop van een woning, gebouw of eigendom is het belangrijk om bij de gemeente op de dienst omgeving langs te komen - voor de ondertekening van het compromis - om zich te vergewissen van de vergunningstoestand van de woning, het gebouw of  eigendom. Enkel op deze manier kan de huidige situatie vergeleken worden met de in het verleden vergunde situatie. Notarissen en/of immobiliënkantoren vragen bij de gemeente enkel een lijst van de vergunningen en vastgestelde bouwovertredingen, dus geen bouwplannen.

Indien de toestand op het terrein afwijkt van de vergunde toestand kan op de dienst ruimtelijke ordening geïnformeerd worden naar de mogelijkheden tot regularisatie.

Ook indien je plannen hebt om de aan te kopen woning, gebouw of eigendom te verbouwen kan je navragen of deze plannen kunnen vergund worden. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan nadat je het eigendom al hebt aangekocht.

Als je het compromis ondertekent voor je bij de gemeente langsgaat is het aan te raden om onder opschortende voorwaarde een compromis af te sluiten. Nadien kan je op basis van de stedenbouwkundige informatie en de vergunde situatie zelf bepalen of je de aankoop wil laten doorgaan.


Voor de architect

Sinds kort zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd bij de Brandweerzone Rivierenland betreffende het uitbrengen en aanvragen van adviezen bij stedenbouwkundige vergunningen.

Voor de brandpreventie zijn er enkele formulieren die ingevuld dienen te worden door de architect/aanvrager voor het aanvragen van brandweer adviezen. Dit advies wordt niet meer aangevraagd door onze dienst en moet dus toegevoegd worden bij het indienen van het dossier.

Wij verzoeken daarom vriendelijk deze richtlijnen strikt op te volgen zodat bij het indienen van het dossier alle nodige formulieren om het dossier ontvankelijk te verklaren aanwezig zijn. De formulieren vind je hieronder terug. 

Voor de bewoner

Bij de aankoop van een woning, gebouw of eigendom is het belangrijk om bij de gemeente op de dienst omgeving langs te komen - voor de ondertekening van het compromis - om zich te vergewissen van de vergunningstoestand van de woning, het gebouw of de eigendom. Enkel op deze manier kan de huidige situatie vergeleken worden met de in het verleden vergunde situatie. Notarissen en/of immobiliënkantoren vragen bij de gemeente enkel een lijst van de vergunningen en vastgestelde bouwovertredingen, dus geen bouwplannen.

Indien de toestand op het terrein afwijkt van de vergunde toestand kan op de dienst ruimtelijke ordening geïnformeerd worden naar de mogelijkheden tot regularisatie.

Ook indien je plannen hebt om de aan te kopen woning, gebouw of eigendom te verbouwen kan je navragen of deze plannen kunnen vergund worden. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan nadat je de eigendom al hebt aangekocht.

Als je het compromis ondertekend voor je bij de gemeente langs gaat is het aan te raden om onder opschortende voorwaarde een compromis af te sluiten. Nadien kan je op basis van de stedenbouwkundige informatie en de vergunde situatie zelf bepalen of je de aankoop wil laten doorgaan. 

Sinds 1 januari 2023 legt de Vlaamse Overheid een renovatieverplichting op voor residentiële gebouwen. Wie een huis of appartement koopt met energielabel E of F moet binnen de 5 jaar na aankoop een renovatie uitvoeren. Na de renovatie moet een nieuw epc-certificaat opgemaakt worden, dat moet bevestigen of een betere score behaald wordt.

Is de nieuwe wet van toepassing op mij?

De nieuwe wet is van toepassing op alle residentiële gebouwen die aangekocht worden na de vooropgestelde datum. Het gaat hier dus om alle woningen, appartementsgebouwen én individuele appartementen.

Voor de appartementsgebouwen waar niet alle eenheden aan de zelfde eigenaar toebehoren gelden de volgende regels:

  • De renovatieverplichting geldt zoals normaal.
  • Zowel individuele eigendommen (het appartement zelf) als gemeenschappelijke eigendommen (verwarmingsinstallatie, zonnepanelen, …) kunnen aangepast worden bij renovatiewerken. Voor de aanpassing van gemeenschappelijke installaties is een gewone meerderheid (50% +1) nodig onder de eigenaars.

Als je huurt, geldt de renovatieverplichting wanneer het pand verkocht wordt. De kosten van de renovatie worden betaald door de nieuwe eigenaar, niet de huurder.

Wacht niet te lang

De Vlaamse Overheid legt vanaf 2023 de renovatieverplichting op, op een termijn van vijf jaar. Hoewel dit lang lijkt, wacht je best toch niet te lang om aan de werken te beginnen. Hoe vroeger je isoleert, hoe langer je kan genieten van de energiebesparingen die gepaard gaan met een hogere EPC-score. Je verhoogt daarbij ook de waarde van je huis, mocht je van plan zijn om in de toekomst te verhuizen.

De kosten van een renovatie zullen ook zeker in de toekomst niet dalen. De renovatiepremies worden in de toekomst teruggeschroefd, bouwmaterialen zullen duurder blijven worden, uurlonen stijgen verder, … Je bespaart zeker niets door de renovatie uit te stellen. Tenslotte is het ook niet zeker dat je in de toekomst nog zal kunnen isoleren. Hoe dichterbij de deadline komt, hoe groter de vraag naar aannemers, hoe moeilijker aannemers de vraag zullen bijhouden en hoe hoger de prijs zal liggen.

Als je geen nieuw epc-certificaat kunt voorleggen binnen de vijf jaar na aankoop, kan het Vlaams Klimaat- en Energieagentschap (VEKA) je bovendien boetes tot 200.000 euro opleggen. VEKA zal je ook een nieuwe datum opleggen om in orde te zijn. Haal je die datum niet, krijg je opnieuw een boete, enzovoort.

De toekomstplannen

Vanaf 2023 moeten alle woningen die epc-label E of F scoren gerenoveerd worden. In de toekomst zal er ook voor andere labels een renovatieverplichting ingevoerd worden. De regel die op uw appartement of woning van toepassing is, is altijd afhankelijk van de datum van aankoop.

  • Vanaf 2028: woningen of appartementen die D, E of F scoren, moeten binnen de vijf jaar (2033) na aankoop gerenoveerd worden
  • Vanaf 2035: Woningen die C, D, E of F scoren moeten binnen de vijf jaar (2040) gerenoveerd worden. Appartementen blijven op minimumniveau C.
  • Vanaf 2040: Woningen moeten binnen vijf jaar (2045) op niveau A zijn, appartementen op niveau B.
  • Vanaf 2045: Woningen en appartementen moeten binnen vijf jaar na aankoop (2050) niveau A behalen.

Isoleren, hoe begin ik eraan?

Als je niet weet hoe je aan een isolatie moet beginnen, kan je vrijblijvend advies inwinnen bij Duurzaam Wonen. Via www.duurzaamwonen.be vind je zeer veel informatie over alles dat met wonen, (ver)bouwen, (ver)huren, … te maken heeft. Je kan ook zeker een afspraak maken voor persoonlijk advies.

Niet gevonden wat je zocht?

Voor alle regelgeving en informatie rond de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen raadpleeg je best de website van de Vlaamse Overheid via www.vlaanderen.be/een-huis-of-appartement-kopen/renovatieverplichting-voor-residentiele-gebouwen#q-59813524-3072-4edc-bb23-c56becf7b528

langetermijnpad-renovatieverplichting-appartement_pfdmz3 langetermijnpad-renovatieverplichting-eengezinswoning_bil2d9